Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Sheltersuit: Dutch Design Award in vluchtenlingenkamp Moira, Lesbos: column en interview (update: 23-01-2018)

images/moira sheltersuit 1.jpgLesbos: gelegen in de noordelijke Egeïsche zee is al vele jaren een van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Zelfs toen de vluchtelingen stroom uit het nabij gelegen Turkije een hoogtepunt bereikte, of moet ik hier spreken van een dieptepunt? Het is september 2015: overdag, gelegen bij het hotelzwembad, zagen we hen voorbijkomen: lopend in de brandende zon op weg naar Molivos. 's Nachts heb ik diverse reddingsacties op zee gezien.

 

 

Deze “wandeltocht” naar Molivos maakt slechts een onderdeel uit van de veel langere tocht naar het vluchtelingenkamp Moira in de hoofdstad Mytilini: kilometers naar het zuiden door een bergachtig landschap. In Molivos vond de eerste opvang plaats, konden mensen even bijkomen van hun hachelijke reis, maar in die dagen kon de toeristische “hotspot” de opvang nauwelijks aan. Te voet ging het verder naar Moira: van schaduw naar schaduw lopend: vrouwen, kinderen en heel veel jonge mannen,. Lachend en nog vol goede moed...

 

images/moira haven.jpgDoor de “Turkije Deal” is de stroom vluchtelingen beduidend verminderd maar ook nu, winter 2017 komen er nog vrijwel wekelijks vluchtelingen aan. Onder uiterst risicovolle omstandigheden hebben zij toch besloten de barre tocht over zee te wagen. In de periode 27 november tot 27 december 2017 hebben volgens Griekse autoriteiten 2323 mensen hun leven gewaagd in de hoop op een beter leven. Op nieuwjaarsdag wisten 173 migranten de haven van Molivos veilig te bereiken na een ijzige nachtelijke overtocht. Ook deze nieuwkomers worden overgebracht naar Moira. Maar dat vluchtelingenkamp barst uit de voegen: het opvangkamp is berekend op “slechts” 2330 migranten terwijl er ruim 7520 (04-01-2018) mensen verblijven in een uitzichtloze situatie en onder uiterst erbarmelijke omstandigheden.

 

images/moira rel.jpgNiet alleen kan de winter in de noordelijke Egeïsche zee genadeloos toeslaan: ook de doorstroom van de migranten naar het vasteland en herplaatsing over Europa komt nog steeds niet op gang. Onrust en rellen zijn komen dan ook regelmatig voor. Daar heeft zelfs het bezoek van paus Franciscus en premier Tsipras op 16 april 2016 geen verandering in kunnen brengen. De verbetering van de leefomstandigheden in de opvangkampen zoals Moira verloopt uiterst moeizaam. De Griekse krant Ekathimerini schrijft dat de weerstand onder de plaatselijke autoriteiten groeit en daarmee ook het gebrek aan medewerking. De vakantie eilanden Lesbos en Chios hebben namelijk niet alleen te maken met de migranten, maar ook met de rampzalige gevolgen voor het toerisme.

 

Het Europese onvermogen om deze voortdurende humanitaire ramp gezamenlijk het hoofd te bieden mag een schande worden genoemd. Gelukkig zijn er naast internationale hulpotganisaties ook veel kleinschaliger initiatieven. Zo ook het sympathieke project Sheltersuit.

 

Voor uw donatie of informatie hierover: www.sheltersuit.com/sheltersuits-voor-lesbos 

 

Sheltersuit: het project:

 

images/bas timmer.jpgHet onverwacht overlijden van de vader van een goede vriend van hem, heeft de jonge ontwerper Bas Timmer niet alleen geschokt, maar ook aan het denken gezet. De man leidde een dakloos bestaan en is overleden aan de gevolgen van onderkoeling. Natuurlijk zien we deze mensen in ons dagelijks straatbeeld, maar we vragen ons eigenlijk nooit af waar deze mensen beschutting zoeken als het regent dat het giet of vriest dat het kraakt. Tijdens de Dutch Design Week 2017 in Eindhoven wint Bas Timmer met zijn ontwerp de PublicChoice Award. Het oorspronkelijke ontwerp uit 2015 werd verder geïnnoveerd en geoptimaliseerd met deze fraaie bekroning als resultaat. Inmiddels werken in het atelier van de stichting in Enschede diverse mensen met diverse achtergronden: vluchtelingen met een verblijfsstatus maar ook vrijwilligers en mensen met moeilijke toegang tot de arbeidsmarkt. Met de opbrengsten uit opdrachten van externe partijen als bijvoorbeeld De Nederlandse Reisopera wordt de productie van de Sheltersuits gefinancierd. Materialen waarvan deze worden gemaakt zijn van gerecyclde orgine en worden vaak gedoneerd. Het Sheltersuit is een warme, lichtgewicht jas, waterafstotend en winddicht waarvan een slaapzak en zelfs een deken kan worden gemaakt. Het Sheltersuit is aan de onderkant van een opening voorzien zodat de gebruiker in geval van nood ook kan vluchten. Overdag kan het “slaapgedeelte” worden opgeborgen in een bijpassende rugzak. De Sheltersuits worden gratis verstrekt.

 

images/shelltersuit atelier.pngSheltersuit is een samenwerking aangegaan met Movement In The Ground en WakaWaka Foundation om de kinderen van Moira nog voor de echte winter begint te voorzien van een warme Sheltersuit en een WakaWaka LED lampje dat, opgeladen door zonlicht, het kind in de donkere uren wat extra veiligheid biedt. Movement On the Ground draagt zorg voor de plaatselijke distributie. Doelstelling van het project is 1500 kinderen te voorzien van een Sheltersuit en een Waka aka LED lampje. Op het moment dat ik dit schrijf, met nog slechts 5 dagen te gaan is 74% van de benodigde Euro 450.000,-- ingezameld. Maar het getal 1500 is slechts een schatting: er komen immers dagelijks kinderen op Lesbos aan, maar ook op andere Griekse eilanden, soms zelfs zonder ouders. Bovendien is er ook volgend jaar weer een winter.

 

Sheltersuit: interview met Bas Timmer

 

Wie is Bas Timmer, winnaar van de Dutch Design Choice Award maar gek genoeg nog nooit van je gehoord?


Ik ben Bas Timmer, 27 jaar, woonachtig in Enschede. Ik heb één jaar mode gestudeerd op ARTEZ. Ik ben geïnteresseerd in design en ontwikkeling.

 

Opvallend is de maatschappelijke betrokkenheid van jonge Nederlandse designers zoals bijvoorbeeld Manon van Hoeckel met haar “In Limbo Embassey” heb je daar een een verklaring voor?


Ontwerpers die zien dat de politiek faalt in hulp bieden aan de samenleving en geven tegen geluid. We staan op en willen zelf iets doen. En kunnen ook zelf iets doen. Ik denk dat hieruit ook veel projecten worden opgezet.

 

De overleden vader van een goede vriend moet je ontzettend hebben aangegrepen. Wat wil je met ons delen hoe je tot het idee voor het Sheltersuit bent gekomen?


Nouja, dat is eigenlijk precies het verhaal. Ik wil niet dat mensen kou lijden in Nederland. En de rest van de wereld. Dat zou gewoon niet moeten zijn. En daarom ben ik begonnen met Sheltersuit. Ik wilde een pak maken wat warm zou zijn en de kans op overlijden zou verkleinen. Zodat zoiets nooit meer gebeurd.

 

Het idee ziet uiteindelijk het daglicht, maar zoals alle goede ideeën heeft het een lange weg om tot verwezenlijking te komen. Wat kun je ons vertellen over deze periode tussen idee en uitvoering?


images/shelter2.jpgIk ben gelijk aan de slag gegaan. Donateurs gezocht en bedrijven benaderd. De media die pakte dit heel snel op en toen is alles in een stroomversnelling gekomen. We kregen meer donaties en ben gaan bellen. Om mensen te werven, die wilde helpen met het maken van de pakken en die mijn ideeën delen om de wereld een stukje beter te maken. Door elkaar te helpen. We zijn begonnen met slaapzakken (die achter zijn gebleven) van de zwarte cross te recyclen. En nu hebben we 1500 pakken naar Lesbos gestuurd. We blijven dus groeien als stichting en sinds kort zijn we ook een ANBI *. We willen ons blijven inzetten voor “the greater good”.

 

Je project is inmiddels veel meer dan een dakloze voorzien van een warme jas, wat kun je daarover vertellen?


images/shelter 3.jpgOm te beginnen wil ik benadrukken dat Sheltersuits geen project meer is maar een volwaardige stichting met 73 betrokkenen. En dat is zonder de sponsors en donateurs. We ontvangen donaties waarmee we de pakken kunnen maken. De mensen die bij ons werken zijn vrijwilligers, vluchtelingen en mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Deze mensen naaien de pakken in ons atelier. En hiermee helpen we de samenleving. Het gaat dus niet alleen om het pak voor de daklozen en vluchtelingen. Ik wil zoveel mogelijk mensen helpen.

 

Jullie meest recente actie, en daardoor ook de directe aanleiding voor deze column en interview is de vluchtelingen crisis op Lesbos. Vanwaar deze betrokkenheid?


Zoals ik net al vermelde gaat het mij niet alleen om de daklozen. Maar om alle mensen. Nu was de lijn naar Lesbos wel kort, juist omdat we hier met zoveel vluchtelingen werken zijn we al betrokken. Ik wil geen onderscheidt maken tussen een dakloze uit Enschede of een kind in een vluchtelingenkamp op Lesbos.

 

Ik kan me voorstellen dat een project als Sheltersuits, zeker als het inmiddels diverse internationale prijzen is toegekend, een beetje boven het hoofd groeit. Van wie heb je steun en bijval?


We zijn in de afgelopen 3 jaar wel super hard gegroeid maar ik denk omdat we allemaal met hetzelfde doel in ons hoofd aan het werk zijn, dat we heel realistisch zijn en beseffen ons heel erg goed dat het bijzonder is wat we doen en niet vanzelfsprekend is. We zijn bij Sheltersuits een familie geworden en iedereen draagt zijn/haar steentje bij.


Dit is een kritische: jullie garanderen dat 100% van de donatie ten goede komt van het project. Vele mogelijke donateurs zijn hier sceptisch over.  Vele internationale organisaties kunnen dit niet waarmaken Hoe garandeer jij deze stelling?


Met de aanschaf/donatie van een pak zet je iemand aan het werk. Dat is de ene kant van de medaille. De andere kant is dat we er mensen fysiek mee helpen door ze warm te houden. En zoals ik net al zei: we doen dit allemaal met hetzelfde doel. We zijn ons bewust van de verantwoordelijkheid en daarom kunnen we dus ook garanderen dat alle donaties gebruikt worden om de pakken te maken en te kunnen blijven maken.

 

De doelstelling voor deze winter is duidelijk: 1500 sets bestaande uit een Sheltersuit en een WakaWaka LED lampje. Maar dit probleem speelt de komende winters helaas vast weer. De huidige actie loopt over enkele dagen af, maar wat dan?


images/shelter 1.jpgWij denken niet in kleine stappen of kleine doelen. Wij bij Sheltersuits denken groots. Voor aankomende winter is dus ook al besloten dat er pakken geproduceerd worden om naar vluchtelingen te sturen. Want nogmaals ik wil dat iedereen het warm heeft. Dat is een van de levensbehoefte. Veiligheid en een dak boven je hoofd. Verder zijn er nog meer ideeën en plannen voor aankomend jaar maar daar kan ik nog niets over zeggen.

 

 

 

 

Tot slot stellen we je graag in de gelegenheid om u direct tot de bezoekers van onze website te richten. Wat zou je aan hen kwijt willen?


Dat we met elkaar deze wereld moeten koesteren en zorgen dat niet alleen onze generatie het warm heeft maar ook de generaties na ons.

 

* voor meer informatie over ANBI: www.belastingdienst.nl/bijzondere_regelingen/goede_doelen

 

Doneer!

 

Kinderen zijn onze oogappels, de toekomst van de wereld, maar welke toekomst hebben deze kinderen? Wie herrinnert zich niet de hartverscheurende foto van het lijkje van een peuter op het Turkse strand? Kinderen zijn kwestbaar: voor gevaren tijdens de reis: ziektes, weersomstandigheden, hongersnood en: mensenhandelaren. Laten we onze ogen niet sluiten voor dit mensonterende drama dat zich al jaren dagelijks voltrekt in Griekse wateren: Europese wateren!

 

Natuurlijk: we hebben allemaal onze vaste goede doelen, ik ook. Soms twijfelen we of het geld wel echt bij de hulpbehoevenden terecht komt, ja hoor ik ook. Maar: als we niets doen gebeurt er weinig. De Griekse eilandbevolking is door de laatste voorraden oude dekens en versleten jassen heen maar vluchtelingen blijven komen. Dit is uw kans om een gerichte bijdrage te leveren aan een project dat zich richt op ons favoriete vakantieland!

 

 

Sheltersuit

 

DDW / DDA


DDW: Dutch Design Week

 

images/dutch-design-week1.jpgEindhoven, de stad is wat men noemt “booming”. Hightech bedrijven, de TU Eindhoven en niet te vergeten de internationaal gerenommeerde Design Academy lokken veel creatievelingen naar de stad om er te studeren of te werken. De stad bruist en barst van creativiteit en innovatie. Niet vreemd dus dat de gemeente een passend evenement zocht om uiting te geven aan al deze creativiteit. In 2002, toen nog “Week van het Ontwerp” geheten werd een bescheiden start gemaakt met wat zou uitgroeien tot een van de meest toonaangevende design evenementen ter wereld. Het negendaagse evenment trok in 2017 ruim 335.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. De Dutch Design Week (DDW) bestaat uit tentoonstellingen, lezingen, debatten en festiviteiten waarin alle aspecten en diciplines van design aan bod komen. Aandacht gaat vooral uit naar ontwerpen voor de toekomst, vernieuwing en jong talent. Een vast onderdeel van de DDW is dan ook The Graduation Show van de Design Academy waarin afgestudeerden hun afstudeerwerk presenteren. Sinds 2015 maakt ook muziek deel uit van de DDW. In samenwerking met poptempel De Effenaar presenteerde de DDW in 2017 70 artiesten op 11 locaties. Om u een idee te geven van de omvang van het evenement: aan de DDW 2016 edtitie werkten 2500 designers mee, er waren 400 evenmenten verspreid over ruim 100 locaties waaronder het hippe Stijp S. Kortom: “the place to be” voor iedereen die geïnteresseerd is in design. Het evenement vindt in 2018 plaats van 20 tot en met 28 oktober.

 

DDA: Dutch Design Award

 

images/strijp s _b_2868_900x600.jpgSinds 2003 worden er tijdens de DDW de Dutch Design Awards uitgereikt aan talentvolle Nederlandse ontwerpers. In totaal worden 20 awards door een internationale jury toegekend, verdeeld over 10 catagorieën: Product, Communication,Habitat, Fashion, Design Research, Service & Systems, Best Client Award, Young Designer Award, Bno Piet Zwart Award, Frame Public Award, Future Award. Van de genomineerde inzendingen wort een jaarboek gemaakt en een tentoonstelling gehouden, De hoofdprijs, “The Golden Eye” gaat naar de meest succesvolle ontwerper van Nederland. In 2017 won Bas Timmer met Sheltersuits de puiblieksprijs De jury hierover:

 

“Door zijn achtergrond als modeontwerper is Bas Timmer constant bezig met de vernieuwing van vorm, functie en materiaal van zijn in 2015 gelanceerde originele Sheltersuit. Deze innovaties en optimalisaties maken Sheltersuit nu nominatiewaardig. Met dit zeer geslaagde project creëert Timmer op bewonderingswaardige wijze een soort familie, waarbinnen iedereen iets bijdraagt aan het proces. Een stimulerend voorbeeld van toegevoegde waarde door samenwerking. Niet alleen het verhaal klopt, ook het ontwerp zit goed in elkaar. Een sterk product met een enorme gunfactor.”.

 


Voor meer informatie over DDW: www.DutchDesignWeek

Voor meer informatie over DDA: www.dutchdesignawards.nl

 

Een set bestaande uit een Sheltersuit en een WakaWaka Led lampje kost Euro 325,-- : een behoorlijk bedrag, maar met vrienden, de vereniging of collega 's is dit haalbaar?

 

Voor uw donatie of informatie hierover: www.sheltersuit.com/sheltersuits-voor-lesbos


Voor een algemene donatie of informatie hierover: ww.sheltersuit.com/general-donations

 

Voor de website van Sheltersuit: www.sheltersuit.com

 

Voor gerelateerde columns:

 

vakantiebestemmingen-lesbos-een-veelzijdig-eiland

vakantie-en-vluchtelingen-deel-2-een-eilandbewoner

vakantie-en-vluchtelingen-deel-1-een-toerist

 

Disclaimer: de auteur en de Griekse Vereniging Eindhoven steunen dit "Griekse" project van harte maar zijn niet verantwoordelijk voor de uitvoering ervan.


Op deze column rust copyright: Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.
 

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Σύνδεση or Μητρώο

LOG IN