Ingrediënten:
1 tot 1.5 kilo spinazie, zuringblad, bietenblad gewassen en gesneden
2 preien in fijne ringen gesneden en gewassen
4 tot 5 lente uitjes, fijngesneden en gewassen
Bosje peterselie, dille en voor de liefhebber munt, gewassen en fijngesneden
2 + 1 eieren
250 gram fetakaas fijngekruimeld (kan ook zonder fetakaas)
300 gram bloem
150 tot 200 gram maismeel
Zout – peper
1.5 tot 2 dl olijfolie – koud water
Groot ovenbakblik
(dit is ongeveer dezelfde pie als de preitaart uit ons kookboek op blz 17, niet alleen prei maar veel spinazie en andere groene groenten) de pita is het meest traditionele gerecht van de Zagori.}
In een grote kom de gesneden spinazie mengen met de prei, lente uitjes, peterselie, dille en munt. Strooi er zout (niet teveel omdat de fetakaas ook zout is) en peper over en kneed met je handen door de groenten. Voeg 1 dl van de olijfolie toe en verkruimel de fetakaas door de massa. Meng in een andere kom de bloem en maismeel met water tot een dikte van pannenkoekenbeslag. Het ovenbakblik invetten met een ½ dl olijfolie, en giet ¾ van het beslag in het bakblik. Hierop het groentemengsel verdelen. Klop 1 ei door het overgebleven beslag, de laatste olijfolie en wat water zodat het overgebleven deeg waterig dun is. Sprenkel dit over het groentemengsel. Bak de pita in de voorverwarmde oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en knapperig gaar.