Interview: Dick Ridder in Mirtos, Zuid Kreta.
Als zelfbenoemd columnist van deze website, ben ik altijd op zoek naar leuke en interessante onderwerpen. Wie kunnen we uitnodigen een gastcolumn te verzorgen, en wie kunnen we benaderen voor een interview? Voor het eerste interview heb ik Dick Ridder in Mirtos, gelegen op zuid Kreta gevraagd. Deze oud radioman heeft samen met zijn partner Siemon in dit idyllische badplaatsje een accommodatie. Helaas heeft het interview niet plaatsgevonden onder een genot van een glaasje Raki aan de boulevard van Mirtos, maar gewoon via email. Dick maakt zich sterk om in deze turbulente tijden een positief geluid over Griekenland de Grieken in de media te laten horen! Reden te meer voor een interview.
Op 16 juni 2012 stond Mirtos voor even in belangstelling, zelfs van niet Kreta - gangers, dankzij de uitzending van NCRV Cappuccino. Helaas is voor velen de zaterdagochtend spitsuur, de boodschappen moeten worden gedaan en de kinderen naar diverse clubs worden gebracht. Wilt u aan hen, die deze uitzending gemist hebben, vertellen waarom u dit initiatief heeft genomen en hoe deze bijzondere uitzending tot stand is gekomen?
Zo nu en dan word ik gebeld door een redactie van Radio 1 en Radio 2. Daarin krijg ik de gelegenheid mijn visie te geven op de situatie in Griekenland. Zo ook in mei van dit jaar. Ik besloot mijn bijdrage met de uitnodiging om het allemaal een keer met eigen ogen te komen zien. Een week later werden wij gebeld met de vraag of wij het leuk zouden vinden als Cappuccino vanuit ons zou worden uitgezonden. Wij waren natuurlijk razend enthousiast. Als oud radioprogrammamaker heb ik veel ervaring in het produceren van gasten. Zodoende kon ik een behoorlijk lijst overhandigen van geschikte gesprekspartners voor het programma. Dat heeft de leiding waarschijnlijk over de streep getrokken om toestemming te geven voor een uitzending vanuit Mirtos. Wij hebben hier alles gefaciliteerd en de radactie heeft de uitzending voorbereid en uitgevoerd.
De zonnige foto 's welke op de website van Cappuccino verschenen getuigen van een grote betrokkenheid van de plaatselijke bevolking. Hoe waren hun reacties toen u de plannen lanceerde?
Wij hebben vanuit Villa Mertiza onze mededorpsgenoten benaderd met het verzoek of men eten wilde maken. Je moet dan aan particulieren denken, maar ook aan restaurants. Dit mondde uit tot een gigantisch buffet, waar iedereen tijdens de uitzending van kon snoepen. De burgemeester van Mirtos heeft in het programma verteld dat men in Mirtos erg enthousiast was over de belangstelling van de Nederlandse radio. En dat met zo'n half miljoen luisteraars! Dat enthousiasme hebben wij ook gemerkt, ondanks het feit dat de Kretenzer niet snel uitbundig overloopt van enthousiasme. Men heeft het allemaal zeker zeer gewaardeerd.
Ongetwijfeld zult u vele positieve reacties op de uitzending hebben gehad, maar heeft het concreet nog wat opgeleverd, met name met betrekking tot boekingen. De uitzending was immers in juni en de meeste vakantiegangers hebben omstreeks die periode hun vakantie al geboekt?
Wat het belangrijkste voor ons was en is, is de verbreding van de naamsbekendheid van Mirtos. Daaraan heeft Cappuccino zeker veel bijgedragen. En onlangs is in het Algemeen Dagblad ook een artikel verschenen over Zuid Kreta, waarin Mirtos niet alleen wordt genoemd, maar ook geroemd om zijn eigenheid en sfeer. Wij hebben overigens wel zo'n tien boekingen mogen ontvangen van mensen die voorheen nog nooit van Mirtos hadden gehoord.
Het afgelopen toeristenseizoen is er veel negatieve, en vaak ook ongenuanceerde berichtgeving over Griekenland geweest. In diverse praatprogramma 's was voormalig Griekenland correspondente Ingeborg Beugel te gast. Vaak moest zij als enige gast het opnemen voor de Griekse bevolking, waarbij zij met enige regelmaat niet eens de kans heeft gekregen haar standpunt goed te verwoorden. In hoeverre denkt u dat deze uitzendingen een negatief effect hebben gehad op de keuze van de vakantiebestemming van de kijkers?
Ik geloof niet dat de optredens van Ingeborg Beugel een negatieve uitwerking hebben gehad. Zij is vrouws genoeg om haar verhaal goed over het voetlicht te brengen. De negatieve beeldvorming wordt in geheel Europa vooral gevoed door met name de rechtse media. Ook in Nederland. De manier waarop de Telegraaf haar berichtgeving deed was bij tijd en wijle schandalig. Als oud journalist heb ik mij opgewonden over het uitblijven van enige journalistieke mores. Het was vooral antipropaganda. Dat is ook de reden dat ik mij nogal eens heb gewend tot Nederlandse media om hiertegen te ageren en om het verhaal te vertellen zoals ik dat hier beleef. Mijn standpunt is: als je over Grieken praat, dan moet je het hebben over de gewone Griekse man en vrouw in de straat. En die hebben het dikwijls niet best in deze crisis.
De nieuwe minister van toerisme, Olga Kefalogiannis (Nea Democratia) heeft bij haar aantreden in juni van dit jaar een bijna onmogelijke opdracht gekregen. Naast het herstellen van het teruglopende toerisme, de hervorming van het Grieks Nationaal Bureau voor Toerisme, moet zij ook trachten de geleden imago schade te herstellen. Als u tot haar kring van adviseurs zou behoren, welke suggesties zou u haar aan de hand doen?
Graag zou ik eens een tijdje met haar willen praten. Belangrijk is dat het product goed en betaalbaar is. Het product is al zon, blauwe zee en blauwe lucht. Gratis. De accommodaties moeten her en der echt verbeteren, hoewel er al veel is veranderd in de 26 jaar dat ik nu in Griekenland rondloop. Prijs kwaliteitverhouding kan beter. Wij blijven investeren in een goed onderkomen, maar buiten onze accommodatie zou het schoner kunnen. Dat is een mentaliteitsverandering die ik graag zou zien en die ook wel zal komen, als de huidige jeugd zich meer en meer bewust wordt van het belang van een schoon milieu. Een grote wens is overigens bij ons, dat de luchthaven van Heraklion met zijn prijs omlaag gaat, waardoor ook prijsvechters dit vliegveld interessant gaan vinden. Dat levert veel meer vakantiegangers en is dus goed voor de economie. Dat heet investeren. Er gaan geruchten dat de twee grote luchthavens van Kreta geprivatiseerd worden en dan met elkaar kunnen concurreren. Tenslotte zou ik adviseren om meer te investeren in goede samenwerking. Ik ervaar soms dat het nog teveel Ieder voor zich en God voor ons allen is.
Een veel gehoorde opmerking betreft de prijs / kwaliteit verhouding tussen Turkije en Griekenland. Voor de prijs van een verblijf in een 5 sterren all inclusive aan de Turkse kusten, heeft men onder de Griekse zon slechts een studio met als je geluk hebt een douchegordijn in de badkamer. De door de Troika opgelegde bezuinigingen zullen de broodnodige investeringen in deze economisch zo belangrijke peiler in de weg staan. Bestaat er in Griekenland een investeringsfonds waar ondernemers in de toeristenindustrie aan kunnen kloppen voor subsidies om de accommodaties aan te passen?
Er was een pot met geld bij verschillende overheden, waarmee geld kon worden besteed aan renovatie. De pot is leeg, denk ik en zal dat voorlopig ook blijven, vrees ik. Turkije kun je niet met Griekenland vergelijken. Mensen die op Griekenland gesteld zijn, vinden het niet in Turkije. Die komen niet zelden terug en zijn bereid ook wat meer te betalen voor de vakantie. Zolang Turkije niet valt onder allerlei concurrentiebedingingen vanuit Brussel, zal het zijn voorsprong behouden. Daarom, ga vooral voor kwaliteit.
Het Grieks Verkeersbureau in Amsterdam heeft opvallend weinig geadverteerd in de diverse media. Andere landen in de regio, zoals Kroatië en Turkije hebben dit wel gedaan en zullen ongetwijfeld hun voordeel hiermee hebben gedaan. Ondertussen liep de imago schade verder op. In de media verschenen berichten over berovingen van toeristen, met name op de parkeerplaats bij de opgravingssite Knossos. De sociale onrust heeft inmiddels tot diverse landelijke stakingen geleid, tot dusver is de kwetsbare toeristische sector de dans ontsprongen. Welke maatregelen verwacht u dat de Griekse overheid zal nemen om de ongerustheid over een onbezorgde vakantie bij de potentiële gasten weg te nemen?
Dat kan de Griekse regering volgens mij niet, zeker nu niet. Let wel, berovingen gebeuren overal en m.i. relatief heel erg weinig in Griekenland. Daarvoor moet je bijvoorbeeld in Nederland zijn... Stakingen kent dit land al heel lang. Net als Spanje, Frankrijk, Italië, is ook Griekenland een natie waar makkelijker wordt gegrepen naar het middel van de staking. Griekenland kan pas werkelijk iets doen, als het ruimte krijgt om te investeren en niet alleen te bezuinigen. Wat de verbetering van het imago betreft, daar kunnen wij allemaal iets doen. Minimaal je mond open doen als een slecht geïnformeerde Nederlander weer eens iets doms zegt. Uitleggen hoe het werkelijk zit. Jullie werk bij jullie vereniging helpt, Ingeborg Beugel helpt, wij doen het nodige en met ons talloze anderen.
Sfeer impressies Mirtos in: "Mirtos The Movie" deel I
Als Griekse Vereniging Eindhoven willen wij u graag in de gelegenheid stellen u direct tot de bezoekers van onze website te richten. Welke boodschap heeft u voor hen?
Beste Griekse en Nederlandse leden van de Griekse Vereniging, hou moed en hou vertrouwen in de situatie in Griekenland. Het is ondanks veel ellende voor veel mensen hier, een taai en krachtig land. Het gaat goed komen. Maar niet zonder ieders hulp en enthousiasme. Nederlanders en Grieken moeten elkaar niet loslaten, maar juist met elkaar in gesprek blijven en van elkaar leren. Uw vereniging heeft dus een prachtig doel.
Dick Ridder schreef het boek “En het werd… Griekenland” over zijn belevenissen in en rond zijn accommodatie Villa Mertiza. Het is te koop in reguliere boekhandel en te bestellen via on-line boekhandels. (ISBN: 9789048417513)
Sfeer impressies Mirtos in: "Mirtos The Movie" deel II
Dick Ridder (1951) werkte in de periodes 1973-1976 en 1989-2002 voor de radio. Hij woont ruim 7 jaar op Kreta.
De filmpjes "Mirtos The Movie" werden geplaatst met toestemming van Dick Ridder, copyright: Sonja ter Laag.
Voor meer informatie over Villa Mertiza: www.mertiza.com/nl/boek-en-het-werd-griekenland
Disclaimer: de vragen in bovenstaand interview werden schriftelijk gesteld. De antwoorden van Dick Ridder werden integraal overgenomen. De Griekse Vereniging Eindhoven is niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit interview.
Op deze column rust copyright: Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.