-
Plaatselijke lekkernijen
-
GRIEKS KOKEN MET LIEFDE
-
Vluchtelingenproblematiek
-
Ontroering: verhalen uit mijn Griekse winkel
-
Grieks geluk en wijsheid (kerstcolumn)
-
Mooie Verhalen
-
Tzatziki...
-
Bij De Gulle Griek schijnt altijd de zon!
-
De Gulle Griek: een droom waarmaken
-
"Mama Mia": Skiathos en Skopelos: een reisverslag
-
We hebben het gevonden: Kythira: een reisverslag
-
Thuis in Eindhoven, maar mijn hart in Griekenland...
GRIEKS KOKEN MET LIEFDE
- Λεπτομέρειες
- Δημιουργήθηκε στις Τρίτη, 19 Μαϊ 2020 14:05
- Συντάχθηκε από τον/την Sancha Schuurs
“Hoe komt het dat jij net zo kookt als mijn oma?” vraagt Dimitris. “Waar heb je dat toch geleerd?” zoals jullie weten, kook ik veel Griekse streekgerechten. En die heb ik voor het grootste deel leren maken in... Griekenland!
Mijn allereerste “kookles” is op Mytilini (Lesbos). Op een klein strandje zie ik vuur. Als ik dichterbij kom, zie ik een oud vrouwtje, gekleed in het zwart. Ze is druk bezig met kokkerellen. Aan een stellage hangt een grote, zwarte ketel boven een houtvuurtje. “Έλα” wenkt ze me. Maar eerst moet ik haar huisje zien. Van de drie huisjes op het strand is het achterste van haar. Zonder gas, water en elektra, dus vandaar dat ze lekker buiten kookt. Maar binnen staat er al van alles klaar wat ik moet proeven. Ik blijf de hele middag. Van haar leer ik hoe je gevulde courgettebloemen en dolmades maakt.
Op Kythira boek ik een workshop bij Pyrgos House. Nederlander Frank (van Weerde) organiseert op het eiland activiteiten met de plaatselijke bevolking. Chrysoula ontvangt ons in haar huis met een likeurtje en zelfgemaakte zoetigheid. In haar moestuin en kruidentuin plukken we wat we nodig hebben. Ze heeft een heel ingenieus systeem bedacht voor de bewatering. We hijsen emmers water uit de put en gieten die in de geulen die langs de verschillende plantvakken lopen. In de geulen zitten schotjes waarmee je het water kunt “sturen” door ze open of dicht te zetten. Ik leer van haar hoe je filodeeg maakt. En tyropita, artisjokken met citroen, spanakopita en keftedes.
Op Naxos staat de eigenaar van een restaurant elke avond op de boulevard te barbecuen. En elke avond slaat hij zijn arm om mijn schouder, trekt me mee naar de barbecue en legt uit wat hij aan het bakken is. Als hij me al zijn geheimen heeft verklapt, mag ik het zelfs een avond van hem overnemen. En op Samos logeren we in een hotel waar Petula een paar keer per week in de achtertuin kookt voor de gasten. Soms help ik haar. En als we samen boontjes afhalen, wijdt ze me in in de geheimen van de Griekse keuken. Haar fasolakia yiahni staan geregeld op het menu bij De Gulle Griek.
Op Skiathos volg ik een kookworkshop in een restaurant. Als op Poros een kookworkshop niet doorgaat wegens te weinig deelnemers, mag ik bij een restaurant een avondje meekijken in hun keuken. Op Kos is een visser het weekend aan het inwijden en lekker aan het grillen op het strand. Gastvrij als de Grieken zijn, worden we uitgenodigd om erbij te komen zitten en mee te eten. De visser leert me hoe je vis het allerbeste kunt schoonmaken en bereiden. Op Karpathos gaan we een dag mee met de boot “Sophia My Love”. Ik bied Vassilis aan om mee te helpen de lunch klaar te maken. Mijn vriend Yannis deelt zijn recept van moussaka en xtipiti met me.
Hoe zorg jij dat je halloumiburgers niet uit elkaar vallen”, vraagt een Grieks-Cypriotische kok als hij mijn winkel bezoekt. Ik heb nog nooit van halloumiburgers gehoord. Dus gaan we samen aan de slag in mijn kleine keukentje en vervolmaken we het recept. Ook dit gerecht is inmiddels een hit! Griekse vrienden en kennissen delen hun keukengeheimen graag met me. Zij zijn trots op de puurheid en veelzijdigheid van hun keuken. Andere inspiratiebronnen zijn de recepten van Wendy van de Griekse Gids, van Elefteria’s website Koken met Elefteria, het kookboek van Rita Berends met recepten van de Zagoria en een kookboek uit 1980 van Chrissa Paradissis.
Het belangrijkste van Grieks koken is dat je goede, verse producten gebruikt, de echte Griekse kruiden en.... dat je er genoeg liefde in stopt. Want liefde is het belangrijke ingrediënt van alle gerechten.
De Gulle Griek
Edisonstraat 89
5621 HL EINDHOVEN
telefoon: 040 785 8092
website: www.degullegriek.nl
Voor de website van Pyrgos House: www.pyrgoshouse.com/nl
Voor het bestellen van het kookboek "Smalen van de Griekse Zagori" van Rita Kirligitsis - Berends: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.
Voor de boekbespreking "Smaken van de Griekse Zagori": boekbespreking-smaken-van-de-griekse-zagori