-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
- Λεπτομέρειες
- Συντάχθηκε από τον/την Rita Kirligitsis
Ingrediënten:
500 gr vers eekhoorntjesbrood of andere verse paddenstoelen, schoongemaakt en in gelijke plakjes gesneden
of 75 gram gedroogde (funghi porcini ) paddenstoelen
5 verse bosuitjes gewassen en gesneden
5 eetlepels olijfolie en 3 lepels boter
2 ltr. kippen- of groentebouillon, liefst vers
2 à 3 aardappels, geschild en in stukken gesneden
1 eetlepel vers gesneden tijm
1 groot glas witte wijn
Evt. 4 eetlepels room of volle melk
Zout en peper naar smaak
Croutons
2 sneetjes witbrood
25 gr boter
2 eetlepels vers gesneden peterselie
Nu een recept met een ander wonder van de natuur, wilde paddenstoelen. Het lijkt misschien wat extravagant om iets heerlijks als eekhoorntjesbrood en/of cantharellen te verwerken in een soep, maar het is een van de lekkerste soepen die we maken.
U kunt verse exemplaren gebruiken, liefst de wat forsere die een uitgesproken smaak hebben, evenals ingevroren of gedroogd eekhoorntjesbrood of cantharellen. Vooral eekhoorntjesbrood houdt zich uitstekend in de diepvries. U kunt ook andere paddenstoelen gebruiken als u te weinig eekhoorntjesbrood hebt, zoals champignons of oesterzwammen.
Smoor de bosuitjes een aantal minuten in de warme olijfolie en boter, voeg dan het eekhoorntjesbrood toe en sauteer dit 7 tot 10 minuten en blus dit dan met de witte wijn.
Voeg de warme bouillon, de stukken aardappel en vers gesneden tijm toe en laat de soep ongeveer een half uur heel zachtjes koken/trekken.
Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine, mocht u geen gepureerde soep willen dan de aardappelen even prakken en/of fijn roeren.
Schenk de soep terug in de pan, voeg wat zout en peper toe en verwarm de soep weer tot het kookpunt alvorens de evt. melk of room toe te voegen. Neem hiervoor een beetje soep in een grote soeplepel, schenk hier voorzichtig de room of melk in, dan alles teruggieten in de pan, op deze manier gaat de melk of room niet schiften in de soep
Snijd voor de verse croutons het brood in blokjes en bak ze goudbruin en knapperig in de boter.
Strooi over iedere portie soep wat croutons en vers gesneden peterselie, geniet van dit cadeautje uit de natuur, dank de natuur voor dit bosgoud!