-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
- Λεπτομέρειες
- Συντάχθηκε από τον/την Rita Kirligitsis
ingrediënten:
1 kg kweeperen (schoongemaakt gewicht, geschild, klokkenhuis verwijderd en in plakjes gesneden)
1 kg suiker + zakje vanillesuiker
Sap van 1 citroen
Wat blaadjes van de citroengeranium
Allereerst het recept van lepelzoetigheid – γλυκό του κουταλιού κυδώνι
Doe de plakjes kweeperen in een grote pan met 2 liter water en breng aan de kook. Laat de plakjes kweeperen in ongeveer een uur zachtjes gaarsudderen, houd in de gaten of er voldoende kookwater op blijft. Doe nu een ¼ ltr van het kookvocht in een pan met de suiker, vanillesuiker en de blaadjes van de citroengeranium (mocht u die niet hebben, geen probleem, deze kunnen vervangen worden door blaadjes van de citroenverbena of kunnen helemaal weggelaten worden).
Breng aan de kook en laat alles koken totdat de siroop stroperig dik is geworden. Breng dan over in een glazen pot die goed afgesloten kan worden, laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Heerlijk op yoghurt en ijs maar ook, zoals ze in Griekenland gewend zijn, als traktatie bij koffie of thee.
Kweeperen jam met sinaasappel
ingrediënten:
1 kg kweeperen schoongemaakt gewicht, in kleine stukken gesneden
½ ltr geperst sinaasappelsap en de rasp van 2 sinaasappels
1 kg suiker
Sap van 1 grote citroen
Doe de kweepeerstukjes in een grote pan met de suiker en de sinaasappelsap. Laat ongeveer 24 uur staan totdat de suiker is opgelost. Breng het aan de kook en laat een 5 minuten koken. Haal vervolgens de pan van het vuur, laat weer een dag staan en kook de volgende dag het mengsel totdat het dikker begint te worden. Voeg de citroensap toe en laat weer even koken. Door een klein beetje jam op een koud schoteltje te doen, controleer je de dikte van de jam. Evt nog even doorkoken, giet de jam vervolgens gloeiend heet in hele schone, gesteriliseerde jampotten, de deksel erop en voor een 10 min ondersteboven neerzetten.
Gooi de pitten van de kweeperen niet weg, stop ze in een ondiep, klein glazen potje, giet er jenever of tsipouro op tot de pitten volledig onder staan. Wacht een dag en de alcohol is gelei geworden die je kunt gebruiken als gezichtscrème/masker. Je krijgt er een heerlijk zachte huid van, geneest wondjes en vermindert rimpels.