-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
- Λεπτομέρειες
- Συντάχθηκε από τον/την Rita Kirligitsis
Ingrediënten:
Ongeveer 20 grote, schoongemaakte garnalen/garides, (Yiannis prefereert ze met kop en staart, want daar zit de meeste smaak in)
150 gram feta
2 volle theelepels mosterd naar keuze
2 eetlepels olijfolie
een grote, groene puntpaprika gewassen, zonder zaad, in kleine ringetjes gesneden
sap van een citroen
zout peper en oregano
Vandaag een Grieks recept met een ingrediënt wat niet uit de Zagori komt, namelijk garnalen. Het is een soort familierecept, we maken het niet erg vaak maar zijn er allemaal dol op. Saganaki (σαγανάκι) is een kaasgerecht (gebakken/gesmolten) en vernoemd naar het pannetje waarin het gebakken wordt. Het woord saganaki is het verkleinwoord van sagani, een Grieks woord voor een (koperen) bakpan met aan beide kanten een handvat. Het meest gebruikelijke recept van saganaki is alleen met kaas, kefalograviera, kefalotiri of fetakaas. De kaas wordt gebakken tot hij gesmolten is en er zich een korstje gevormd heeft. Meestal wordt het geserveerd met wat citroensap. Maar ook de garnalen en/of mosselen saganaki zijn erg bekend en geliefd.
(We geven twee van Yiannis favoriete recepten, met mosterd en citroen maar ook met tomaat!)
Voor ongeveer 4 personen voor garides saganaki met mosterd en citroen:
Doe alles, behalve de feta, in een een pan en voeg zoveel water toe dat alles bijna onder water staat. Breng dit alles net aan de kook en laat een paar minuten zachtjes pruttelen. Voeg dan de klein gesneden –zachte- fetakaas toe, breng weer aan de kook en laat een minuut of 5 zachtjes koken tot de paprika zacht is.. Even proeven en klaar om geserveerd te worden. Erg lekker met rijst en een Griekse of groene salade. Er kan ook een flinke scheut ouzo toegevoegd worden aan het kookwater, maar zonder ouzo ook heel erg lekker!
Voor ongeveer 4 personen voor garides saganaki met tomaten:
Alle ingrediënten zoals boven beschreven, maar vervang de mosterd en citroen door 2 mooie, rijpe, geraspte tomaten en eventueel een pittige/scherpe rode peper (of mespuntje sambal) en iets minder water, laat dit alles ook met de zachte fetakaas ruim 10 minuten zachtjes koken tot het is ingekookt tot een mooie, dikke, lekkere saus. Ook weer lekker met rijst of pasta en natuurlijk een salade.