-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
- Gegevens
- Geschreven door Rita Kirligitsis
ingrediënten:
4 kg sinaasappels of bloedsinaasappels
4 citroenen
2 ½ kg suiker
1 ½ liter water
4 zakjes marmello of 4 vellen gelatine
Voor de marmelade met bloedsinaasappels – 1 dl campari.
Was de sinaasappels (liefs biologische) goed en doe ze in een snelkookpan samen met de 1 ½ liter water. Deksel op de pan, aan de kook laten komen en na de fluittoon 15 minuten zachtjes laten koken.
Haal de pan van het vuur, wacht even met de deksel van de snelkookpan halen, laat daarna de sinaasappels en het vocht wat afkoelen. Dan de afgekoelde sinaasappels in dunne plakken snijden, en de evt pitten eruit halen. Nadat alle sinaasappels zijn gesneden, breng alles weer in de pan samen met het overgebleven vocht en laat weer aan de kook komen. Voeg de suiker toe en laat even doorkoken, pers de citroenen uit en voeg het sap bij de sinaasappelmassa. Voor de bloedsinaasappel marmelade voeg nu de campari toe en weer goed aan de kook brengen.
Maak nu de marmelade af met de marmello of de vellen gelatine volgens gebruiksaanwijzing. Wilt u geen marmello of gelatine gebruiken laat de marmelade dan een half uurtje heel langzaam doorkoken voordat u de marmelade in warme, gesteriliseerde potten schenkt, deksel op de pot en een 20 minuten ondersteboven laten staan. Controleren of alle potjes goed afgesloten zijn, een mooi etiket met de naam van de inhoud erop en u hebt een heerlijke verrassing of cadeau.
Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
ingrediënten:
Zoveel maartse viooltjes als u suikeren wilt of plukken mag
1 eiwit,
Ongeveer 100 gr poedersuiker
Bakpapier, een penseeltje, goed afsluitbare glazen potjes
Voor de gesuikerde maartse viooltjes hebt u maartse viooltjes nodig die niet meer in de knop zitten, het steeltje mag er nog even aanblijven.
Het eiwit een paar keer kloppen, maar het moet doorzichtig blijven en niet schuimig geklopt worden.
De poedersuiker op een bord of plastic zakje doen. Bakpier op een bakplaat en de oven op 50° C verwarmen.
Nu met het penseeltje de maartse viooltjes stuk voor stuk voorzichtig helemaal met een beetje eiwit “beschilderen”, daarna het steeltje er voorzichtig af snijden/knijpen en op het bord met de poedersuiker brengen. Zorg dat de poedersuiker de viooltjes overal bedekt. Of in de zak met poedersuiker een beetje heen en weer bewerken, zodat de viooltjes bedekt zijn met de poedersuiker. Nu elk viooltje op het bakblik brengen met het bakpapier en nadat u alle viooltjes zo hebt behandeld de viooltjes in de oven laten drogen wat ongeveer een uur of twee in beslag zal nemen. De oventemperatuur blijft ongeveer 50° tot 75°C, en de ovendeur mag wat openblijven zodat het vocht weg kan.
Zorg dat ze goed gedroogd zijn voordat u ze in een schone, goed afsluitbare glazen pot brengt en ze zo kunt bewaren tot gebruik. Ze zijn geweldig om een nagerecht, een bruidstaart of welke taart dan ook mee te versieren.