Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia

images/bloedsinaasappels.jpgingrediënten:


4 kg sinaasappels of bloedsinaasappels

4 citroenen

2 ½ kg suiker

1 ½ liter water

4 zakjes marmello of 4 vellen gelatine

Voor de marmelade met bloedsinaasappels – 1 dl campari.

 

Was de sinaasappels (liefs biologische) goed en doe ze in een snelkookpan samen met de 1 ½ liter water. Deksel op de pan, aan de kook laten komen en na de fluittoon 15 minuten zachtjes laten koken.

Haal de pan van het vuur, wacht even met de deksel van de snelkookpan halen, laat daarna de sinaasappels en het vocht wat afkoelen. Dan de afgekoelde sinaasappels in dunne plakken snijden, en de evt pitten eruit halen. Nadat alle sinaasappels zijn gesneden, breng alles weer in de pan samen met het overgebleven vocht en laat weer aan de kook komen. Voeg de suiker toe en laat even doorkoken, pers de citroenen uit en voeg het sap bij de sinaasappelmassa. Voor de bloedsinaasappel marmelade voeg nu de campari toe en weer goed aan de kook brengen.

Maak nu de marmelade af met de marmello of de vellen gelatine volgens gebruiksaanwijzing. Wilt u geen marmello of gelatine gebruiken laat de marmelade dan een half uurtje heel langzaam doorkoken voordat u de marmelade in warme, gesteriliseerde potten schenkt, deksel op de pot en een 20 minuten ondersteboven laten staan. Controleren of alle potjes goed afgesloten zijn, een mooi etiket met de naam van de inhoud erop en u hebt een heerlijke verrassing of cadeau.

 

images/gesuikerde viooltjes.jpgGesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia

 

ingrediënten:


Zoveel maartse viooltjes als u suikeren wilt of plukken mag

1 eiwit,

Ongeveer 100 gr poedersuiker

Bakpapier, een penseeltje, goed afsluitbare glazen potjes

Voor de gesuikerde maartse viooltjes hebt u maartse viooltjes nodig die niet meer in de knop zitten, het steeltje mag er nog even aanblijven.

Het eiwit een paar keer kloppen, maar het moet doorzichtig blijven en niet schuimig geklopt worden.

De poedersuiker op een bord of plastic zakje doen. Bakpier op een bakplaat en de oven op 50° C verwarmen.

 

images/violen cupcacke.jpgNu met het penseeltje de maartse viooltjes stuk voor stuk voorzichtig helemaal met een beetje eiwit “beschilderen”, daarna het steeltje er voorzichtig af snijden/knijpen en op het bord met de poedersuiker brengen. Zorg dat de poedersuiker de viooltjes overal bedekt. Of in de zak met poedersuiker een beetje heen en weer bewerken, zodat de viooltjes bedekt zijn met de poedersuiker. Nu elk viooltje op het bakblik brengen met het bakpapier en nadat u alle viooltjes zo hebt behandeld de viooltjes in de oven laten drogen wat ongeveer een uur of twee in beslag zal nemen. De oventemperatuur blijft ongeveer 50° tot 75°C, en de ovendeur mag wat openblijven zodat het vocht weg kan.

Zorg dat ze goed gedroogd zijn voordat u ze in een schone, goed afsluitbare glazen pot brengt en ze zo kunt bewaren tot gebruik. Ze zijn geweldig om een nagerecht, een bruidstaart of welke taart dan ook mee te versieren.

Rita's Recepten

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN