-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
- Gegevens
- Geschreven door Rita Kirligitsis
ingrediënten:
1 kg lamsvlees in gelijke stukjes gesneden
2 uien gesnipperd
2 sjalotjes fijngesneden
300 gr verse spinazie fijngesneden
½ kop verse dille fijngehakt
1 kop verse koriander fijngehakt
1 kop verse, platte peterselie fijngehakt
2 eetlepels gedroogde fenegriek (AH) of een halve kop verse fenegriek
6 draadjes saffraan
6 kardemompeulen geplet
1 kaneelstokje (mag ook zonder)
De pitten van 1 granaatappel
2 grote aardappels
500 gram (basmati)rijst
Peper en zout
2 liter heet water
1 dl olijfolie
2 klonten boter
Vandaag een feestelijk gerecht met lamsvlees wat onze ooster- en zuiderburen ook eten, dus met een oostelijk tintje; het lamsvlees kan vervangen worden door kip.
Verhit in een diepe pan de helft van de olijfolie, voeg daar de gesneden sjalotjes bij en laat even sauteren, voeg dan de spinazie en alle groene, verse kruiden toe, laat 5 minuten smoren onder voordurend roeren op een middelmatig vuur, zet dan apart.
Verhit in een andere diepe pan met dikke bodem de boter met de rest van de olie en fruit daarin de gesnipperde uien, voeg de stukjes lamsvlees toe en braad rondom aan. Voeg peper en zout toe en zoveel warm water dat het vlees onderstaat, laat een uur zachtjes koken, af en toe omroeren en kijken of er genoeg water in blijft. Voeg dan de rijst toe, het kaneelstokje, de gedroogde fenegriek, de saffraan draadjes, de kleingesneden aardappelen, de spinazie met groene kruiden en ongeveer 1 liter warm water, laat afgedekt nog eens 20 minuten zachtjes koken, daarna nog een 5 à 10 minuten zodat alle vocht is opgenomen en de rijst gaar is. Serveer nu warm met de granaatpitten en fijngesneden peterselie en/of koriander.
Een echt feestgerecht waarvan het lamsvlees vervangen kan worden door kipvlees, en evt. de aardappelen door (gare) witte bonen of kikkererwten (mijn voorkeur). De combinatie van al deze lekkere, verse kruiden, de saffraan en de granaatpitten, een genot voor alle zintuigen!