-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Pastitsio
- Gegevens
- Geschreven door Rita Kirligitsis
ingrediënten:
1 dl olijfolie
2 rode uien, fijngehakt
2 knoflookteentjes, fijngeperst
500 gram rundergehakt
2 dl rode wijn
2 – 3 grote tomaten ontveld en fijngesneden of een blik tomatenblokjes
Zout- peper- laurierblad- groene munt*- peterselie * (*fijngehakt)
500 gram pasta Pastitsio (is een dikke, holle spaghetti, gewone spaghetti of andere pasta is ook te gebruiken.)
Voor de bechamelsaus:
100 gram boter
100 gram bloem
1 liter melk
3 eieren losgeklopt
100 gram kefalotiri – een harde, pittige kaas, geraspt
Zout, geraspte nootmuskaat, peper
Er is nog een troostgerecht wat niet bekend staat als gezond, maar wel erg lekker is. Dat is Παστίτιο, Pastitsio, een ovenschotel van pasta met gehakt en bechamelsaus. Het staat zelfs vermeld in het boek ςνατονσκοτώσειςχωρίςναπαςφυλακή. Ηoe je hem vermoordt zonder de gevangenis in te gaan. Pastitsio bestaat uit eigenlijk alleen koolhyrdraten, vetten en eiwitten, niet erg gezond dus als je het te vaak zou eten! Vandaar de titel van het boek! Maar voor velen is het troosteten, kinderen zijn er dol op. Omdat het recept niet in het boek ‘Smaken van de Griekse Zagori’ is opgenomen, gaan we het nu sturen. Wel eten we er een gezonde salade bij die wel in ons boek staat. De winterse koolsalade, Σαλάταπολίτικη – Politiki salata, op blz 183!
Verhit de olijfolie en fruit de gesnipperde uien goudbruin, fruit de geperste knoflook mee en bak daarna het gehakt tot het vocht is verdwenen. Blus het vlees met de rode wijn en voeg de tomaten, zout, peper, laurierblad en de gehakte, groene munt toe. Laat alles 30 tot 40 min. zachtjes gaar sudderen, mocht het nodig zijn, voeg wat warm water toe en voeg tot slot de gehakte peterselie toe. Verwarm de oven voor op 180°C en kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing al dente gaar, roer een beetje olijfolie door de pasta en schik deze in een ingevette, ruime ovenschaal of bakblik.
Verhit voor de bechamelsaus 9 dl van de melk en de boter in een ruime pan. Roer met een garde de overige melk met de bloem tot een gladde saus. Zodra de melk begint te koken roer er de bloemsaus door en breng weer aan de kook, door voortdurend te roeren tot een gladde saus. Haal de pan van het vuur en roer er het zout, de geraspte nootmuskaat, peper en losgeklopte eieren door. Schep de gehaktsaus over de pasta en giet hierover de bechamelsaus. Hierover de geraspte (kefalotiri) harde, pittige kaas en bak de schotel in 20 tot 30 minuten goudbruin. Neem de schaal uit de oven en laat het gerecht iets afkoelen alvorens te snijden in grote porties en te serveren met een lekkere salade.
Kali orexi en blijf gezond.