Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Wilde asperges

Wilde asperges

Ingrediënten:

200 gram wilde asperges (nu waarschijnlijk moeilijk in NL, straks de gecultiveerde asperges, nu misschien vervangen door champignons of doperwten)

1 venkelknol, schoongemaakt, door het midden gesneden en daarna in dunne repen van 1 cm,ook het groen fijnsnijden en bewaren (geen liefhebber van venkel, knolselderij kan ook) 
1 middelgrote ui schoongemaakt en fijngesneden
½ dl olijfolie
1 dl witte wijn
300 gram orzo (kritharaki middelgrof – of toch liever rijst)
50 gram gewassen, fijngesneden daslook (geen daslook te vinden, neem rucola of een prei )
75 gram geraspte Parmezaanse kaas of 150 gram gebrokkelde fetakaas
Zout en peper
50 gram roomboter

Bereiding:

images/wilde asperges2.jpgWat een voorrecht, de eerste wilde asperges gevonden. Een fantastische jacht in de natuur om de asperges te zoeken voor een geweldig mooie paasmaaltijd.
Kook ongeveer 1 ½ ltr water in een ruime pan. Blancheer de gesneden venkelknol -zonder het groen - voor ongeveer 2 minuten, zeef dit en laat in hetzelfde water de gesneden asperges blancheren voor 1 minuut. Zeef deze ook en zet de groente apart maar bewaar deze groentebouillon en laat deze bouillon niet afkoelen.
In een ruime pan de olijfolie verwarmen, voeg de fijngesneden ui toe en laat een 5 minuten heel zachtjes smoren. Voeg dan de orzo toe en roer goed zodat alle korreltjes een vettig laagje krijgen. Blus de orzo met de witte wijn en laat deze verdampen. Voeg nu de geblancheerde groente toeaan de orzo. Giet nu ongeveer een liter groentebouillon bij de orzo, roer alles door, voeg wat zout en peper toe en laat een 13 tot 15 minuten zachtjes koken. Voeg de laatste 5 minuten de gesneden daslook en groen van de venkelknol toe. Controleer of de bouillon voldoende is, anders warme bouillon toevoegen. Als de orzo gaar is mag het geen soep meer zijn maar moet er nog wel een beetje vocht in de pan zijn. Roer er nu de geraspte Parmezaanse kaas of gebrokkelde fetakaas door, voor de fetakaas nog een minuut laten doorkoken, daarna van het vuur halen en de botertoevoegen, roer nog een keer goed en laat het een paar minuten rusten alvorens deze heerlijke risotto te serveren.

Rita's Recepten

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN