Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Ode aan de knolselderij

images/knolselderij.jpgWie probeert er niet zo gezond mogelijk te leven. We leven in een tijd dat er heel veel te koop is, we kunnen produkten van over de hele wereld kopen het hele jaar door. Aardbeien en meloenen uit Kenia met kerst, tuinbonen en sperzieboontjes uit Egypte in januari.We zijn bijna vergeten bij welk seizoen het fruit en groenten horen. Wij proberen zo seizoen en streek gebonden te eten, maar dat is voor ons in Griekenland eenvoudiger dan in Nederland.

 


images/lokaal voedsel.jpgWe hebben het dan voornamelijk over groente en fruit, want deze zijn het meest seizoensgebonden. Ondertussen lijkt ons eten steeds belangrijker te worden, er is nog nooit zoveel over geschreven als nu, nog nooit waren er zoveel kook, gezondheids en dieet boeken te koop als nu. Boeken over afslanken, over supplementen, gezonde en minder gezonde, snelle en lekkere voeding. Op televisie zijn er elke dag wel een kookprogramma’s die goed worden bekeken. De keuze is ontzettend groot, te veel te kiezen, te veel om je in te verdiepen. Van de mensen met een kleinere beurs hoor je vaak dat gezond eten ook duur eten is. Ik heb daar geen onderzoek naar gedaan, maar het lijkt me niet altijd waar. Verse seizoens groenten en fruit zijn het voordeligste, en met een beetje fantasie zijn ze op vele manieren te bereiden en te
gebruiken. Dit is het beste voor je portemonnee, het milieu, het beste voor de boeren, de tuinders uit de buurt en het beste voor je lichaam.

 

images/voedselverspilling.jpgVandaag een recept met knolselderij *, die van oorsprong uit Europa komt, maar wat vreemd toch eigenlijk dat de aardappel die van oorsprong uit Amerika komt nu niet meer weg te denken is uit onze nationale keuken, en dat de knolselderij die veel gezonder is en niet duurder, tot de “vergeten” groentes wordt gerekend. Omstreeks 800 jaar voor Chr. heeft Homerus al over de knolselderij geschreven. In knolselderij zitten erg veel vitamines en mineralen, onder andere vitamine B, C en K, ijzer, magnesium, calcium en zink. De knolselderij is veel gezonder dan de aardappel en veel voedzamer. Ode aan de knolselderij: ze is rijk aan vezels, caloriearm, goed voor de weerstand, goed voor de bloeddruk, botten, spieren, zenuwen, darmen, nieren, hersenen en geheugen, en heeft ook nog eens een sterke anti-oxidante werking. Dus eigenlijk is het superfood, knolvol goede eigenschappen. Op zoveel manieren te bereiden, als soep, salade, vervanger voor aardappelen (knolselderij frietjes) gekookt, gestoofd en rauw als groente.

 

Daslook: “Allium ursinum”:

images/daslook 3.jpgDe daslook plant is in zijn geheel te gebruiken, blad, bloem, zaad en bollen. Het blad in maart-april, de bloemen daarna het zaad in mei en de bollen vanaf november. Wij gebruiken alleen het blad en de bloemen, laten de bollen zitten zodat we er een volgend jaar weer volop gebruik van kunnen maken.

Geniet van de lente, blijf gezond, smakelijk eten en tot een volgende keer.

* het recept vindt u in de column “recepten”(redactie)

Rita Kirligitsis

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Σύνδεση or Μητρώο

LOG IN