-
Een nieuwe lente...
-
De lente komt, stil zittend, niets doend en het gras groeit vanzelf.” (Zen)
-
Ijsvogels & zwaluwen
-
Positiviteit in Corona tijd!
-
4 maanden onnatuurlijke rust!
-
Porfyron & Corona
-
Hoop is eeuwig!
-
Op een nieuw jaar, op VRIENDSCHAP EN VRIENDEN!
-
Vrouwen in Griekenland
-
Zegeltjes plakken...
-
Porfyron 12 1/2 jaar: Χρόνια πολλά!
-
Ode aan de knolselderij
-
Koffiedik kijken en andere voorspellingen.
-
Terug van weggeweest: columns van Rita Kirligitsis!
-
Vanuit Ano Pedina: Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος
-
Bericht uit "Villa Porfyraki"
-
Vuurvliegjes: de spaarlampen van de natuur
-
Verkiezingen in Ano Pedina: een verrassende uitslag!
-
Gezonde voeding: kippetjes en vossen.
-
Het inkleuren van de regenboog
-
Onze vakantie zit er weer op: laat de gasten maar komen!
-
Griekse Preitaart op Achterhoekse Porfyrondag
-
Wat schreven Den Blijker en meneer Reimers in het gastenboek van Porfyron?
-
Tsipouro Party!
-
Weer - Weetjes
-
Rituelen
-
Hartelijk dank!
-
Vandaag...
-
Wat is tijd?
-
Over zomerkoninkjes & zomerkleding.
-
Eindelijk lente in Ano Pedina!
-
Griekse producten in Nederlandse winkels?
-
Terug van weggeweest.
-
Uitnodiging voor mevrouw Trix.
-
Vergeet niet om elke ochtend na het ontwaken te glimlachen, het beste voornemen voor 2013!
-
Zagoria: koning Winter nadert.
-
Ondanks alles: "Proost, op het leven"!
-
“Je geeft maar weinig, als je geeft van je bezit" .
-
Barsten van geluk.
-
Panayiria in Epirus, even de zorgen vergeten.
-
“jij bent de baas dus jij beslist”!
-
Vlierbloesem met respect voor de natuur
-
Griekse verkiezingen
-
25 jaar in Griekenland
-
De citroen, Citrus Limon
Ode aan de knolselderij
- Λεπτομέρειες
- Δημιουργήθηκε στις Κυριακή, 01 Απρίλιος 2018 13:30
- Συντάχθηκε από τον/την Rita Kirligitsis
Wie probeert er niet zo gezond mogelijk te leven. We leven in een tijd dat er heel veel te koop is, we kunnen produkten van over de hele wereld kopen het hele jaar door. Aardbeien en meloenen uit Kenia met kerst, tuinbonen en sperzieboontjes uit Egypte in januari.We zijn bijna vergeten bij welk seizoen het fruit en groenten horen. Wij proberen zo seizoen en streek gebonden te eten, maar dat is voor ons in Griekenland eenvoudiger dan in Nederland.
We hebben het dan voornamelijk over groente en fruit, want deze zijn het meest seizoensgebonden. Ondertussen lijkt ons eten steeds belangrijker te worden, er is nog nooit zoveel over geschreven als nu, nog nooit waren er zoveel kook, gezondheids en dieet boeken te koop als nu. Boeken over afslanken, over supplementen, gezonde en minder gezonde, snelle en lekkere voeding. Op televisie zijn er elke dag wel een kookprogramma’s die goed worden bekeken. De keuze is ontzettend groot, te veel te kiezen, te veel om je in te verdiepen. Van de mensen met een kleinere beurs hoor je vaak dat gezond eten ook duur eten is. Ik heb daar geen onderzoek naar gedaan, maar het lijkt me niet altijd waar. Verse seizoens groenten en fruit zijn het voordeligste, en met een beetje fantasie zijn ze op vele manieren te bereiden en te
gebruiken. Dit is het beste voor je portemonnee, het milieu, het beste voor de boeren, de tuinders uit de buurt en het beste voor je lichaam.
Vandaag een recept met knolselderij *, die van oorsprong uit Europa komt, maar wat vreemd toch eigenlijk dat de aardappel die van oorsprong uit Amerika komt nu niet meer weg te denken is uit onze nationale keuken, en dat de knolselderij die veel gezonder is en niet duurder, tot de “vergeten” groentes wordt gerekend. Omstreeks 800 jaar voor Chr. heeft Homerus al over de knolselderij geschreven. In knolselderij zitten erg veel vitamines en mineralen, onder andere vitamine B, C en K, ijzer, magnesium, calcium en zink. De knolselderij is veel gezonder dan de aardappel en veel voedzamer. Ode aan de knolselderij: ze is rijk aan vezels, caloriearm, goed voor de weerstand, goed voor de bloeddruk, botten, spieren, zenuwen, darmen, nieren, hersenen en geheugen, en heeft ook nog eens een sterke anti-oxidante werking. Dus eigenlijk is het superfood, knolvol goede eigenschappen. Op zoveel manieren te bereiden, als soep, salade, vervanger voor aardappelen (knolselderij frietjes) gekookt, gestoofd en rauw als groente.
Daslook: “Allium ursinum”:
De daslook plant is in zijn geheel te gebruiken, blad, bloem, zaad en bollen. Het blad in maart-april, de bloemen daarna het zaad in mei en de bollen vanaf november. Wij gebruiken alleen het blad en de bloemen, laten de bollen zitten zodat we er een volgend jaar weer volop gebruik van kunnen maken.
Geniet van de lente, blijf gezond, smakelijk eten en tot een volgende keer.
* het recept vindt u in de column “recepten”(redactie)