-
Een nieuwe lente...
-
De lente komt, stil zittend, niets doend en het gras groeit vanzelf.” (Zen)
-
Ijsvogels & zwaluwen
-
Positiviteit in Corona tijd!
-
4 maanden onnatuurlijke rust!
-
Porfyron & Corona
-
Hoop is eeuwig!
-
Op een nieuw jaar, op VRIENDSCHAP EN VRIENDEN!
-
Vrouwen in Griekenland
-
Zegeltjes plakken...
-
Porfyron 12 1/2 jaar: Χρόνια πολλά!
-
Ode aan de knolselderij
-
Koffiedik kijken en andere voorspellingen.
-
Terug van weggeweest: columns van Rita Kirligitsis!
-
Vanuit Ano Pedina: Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος
-
Bericht uit "Villa Porfyraki"
-
Vuurvliegjes: de spaarlampen van de natuur
-
Verkiezingen in Ano Pedina: een verrassende uitslag!
-
Gezonde voeding: kippetjes en vossen.
-
Het inkleuren van de regenboog
-
Onze vakantie zit er weer op: laat de gasten maar komen!
-
Griekse Preitaart op Achterhoekse Porfyrondag
-
Wat schreven Den Blijker en meneer Reimers in het gastenboek van Porfyron?
-
Tsipouro Party!
-
Weer - Weetjes
-
Rituelen
-
Hartelijk dank!
-
Vandaag...
-
Wat is tijd?
-
Over zomerkoninkjes & zomerkleding.
-
Eindelijk lente in Ano Pedina!
-
Griekse producten in Nederlandse winkels?
-
Terug van weggeweest.
-
Uitnodiging voor mevrouw Trix.
-
Vergeet niet om elke ochtend na het ontwaken te glimlachen, het beste voornemen voor 2013!
-
Zagoria: koning Winter nadert.
-
Ondanks alles: "Proost, op het leven"!
-
“Je geeft maar weinig, als je geeft van je bezit" .
-
Barsten van geluk.
-
Panayiria in Epirus, even de zorgen vergeten.
-
“jij bent de baas dus jij beslist”!
-
Vlierbloesem met respect voor de natuur
-
Griekse verkiezingen
-
25 jaar in Griekenland
-
De citroen, Citrus Limon
Panayiria in Epirus, even de zorgen vergeten.
- Λεπτομέρειες
- Δημιουργήθηκε στις Τρίτη, 28 Αύγουστος 2012 19:52
- Συντάχθηκε από τον/την Rita Kirligitsis
We hebben een heerlijke zomer in Griekenland, heel veel zon, strakblauwe luchten, hoge temperaturen, zwoele zomeravonden met een prachtige, heldere sterrenhemel. We genieten, voor de natuur is het waarschijnlijk te lang warm en te lang droog. Het voorjaar was erg nat en koel, de fruitbomen die zo prachtig volop in bloei stonden hebben de vruchten laten vallen of hebben fruit met veel ongedierte voor diegenen die de natuur hun gang laten gaan.
Zo ook in onze tuin, de kersen die niet van de boom vielen ver voor ze rijp waren, hebben wormpjes, de pruimen idem dito, van een boom vol kweeperen is er niet een overgebleven om straks te plukken, alleen de appelboom zit nog vol met appeltjes maar ook zij laat af en toe een appeltje vallen.
We hebben 1½ kg zwarte bessen geplukt, de kruisbessen zijn geplukt en staan in de alcohol voor likeur.
Nu plukken we regelmatig bramen waar ik jam van wil maken samen met wat vlierbessen.
Omdat het zo’n slecht kersenjaar is en ik weinig wilde kersen heb kunnen drogen voor de Porfyronthee, doe ik het dit jaar met wilde bramen en gedroogde vlierbessen, ook erg gezond en lekker.
Vorige week hebben we ook nog oregano geplukt. Yiannis had dit al eerder gedaan en had flink wat verzameld, maar vrienden uit Athene wilden zelf nog wat plukken en wij zijn toen weer meegegaan. Ik kan gelukkig weer mee mits het niet te steil of te ver lopen is. Ik verleg mijn grenzen steeds meer, nog steeds ga ik vooruit, soms ga ik net over mijn grenzen en moet dan een paar dagen rustiger aandoen. Maar wandelen, dansen, heerlijk slapen, auto rijden en gewoon werken, het kan allemaal weer.
Vooral nu er overal panayiria zijn, de dorpsfeesten waar we graag naartoe gaan als het werk het toelaat, genieten met vrienden of dorpsgenoten van de klarina muziek, dansen, kortom het heerlijke Griekse leven, alsof er even geen crisis is, geen zorgen alleen maar even in het NU genieten. Niet alleen wij, ook onze zonen, de oudste gaat nu naar Nederland om een toelatingsexamen te doen voor de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht. Hij werkt aan de voorbereidingen tussen de feesten door, al zou het andersom moeten zijn. Kimon, de jongste, heeft nog een weekje vakantie en mag komende week ook nog genieten van het dorpsfeest in Ano Pedina.
Het zijn nog steeds spannende tijden voor de Griekse bevolking, heeft de crisis het dieptepunt bereikt of wordt het nog erger. De maatregelen die de regering ons binnenkort zal mededelen zullen het voor veel mensen nog veel erger maken. Laten we dus nu nog even genieten, leven in het NU, het heeft geen zin ons druk te maken over wat geweest is, ook heeft het geen zin bang te zijn voor wat er morgen gebeuren zal.
Mijn moeder zei altijd:”Een mens lijdt het meest door wat hij vreest en nooit op komt dagen”! Hoe waar!
Vandaag recepten van gerechten die ons blij maken, erg geschikt voor een picknick, gezond en heerlijk.
De meest bereide salade ter wereld, de Griekse salade - Choriatiki, en een Rijstpitta - Rizopita.
Eerst nog heel even in het kort wat over de wilde marjolein, origanum vulgare, oregano.
Dit meerjarige kruid met spitse, kleine lipvormige blaadjes met witte bloemetjes, is een echte zonaanbidder.
In de felle zon en de hitte van Zuid-Europa ontwikkelt dit kruid zijn volledige, krachtige aroma.
Wilde oreganoblaadjes smaken een beetje bitter en hebben een scherpe, kruidige geur, daarom spaarzaam doseren. Het kruid zou geen geneeskrachtige werking hebben maar Hippocrates adviseerde het gebruik van oregano als pap op zwerende wonden of als aftreksel bij gal problemen, volgens het volksgeloof werkt thee van oregano als een afrodisiacum en helpt het kruid menstruatiepijnen en pijn bij de bevalling verzachten.
Ondanks zijn intensieve smaak kan oregano goed gecombineerd worden met andere kruiden zoals tijm, rozemarijn, dille en salie. Oregano ontwikkelt zijn volle aroma pas bij het koken, daarom uiterlijk 15 minuten voor het einde van de kooktijd aan het gerecht toevoegen.
Op deze column rust copyright: Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.