-
Een nieuwe lente...
-
De lente komt, stil zittend, niets doend en het gras groeit vanzelf.” (Zen)
-
Ijsvogels & zwaluwen
-
Positiviteit in Corona tijd!
-
4 maanden onnatuurlijke rust!
-
Porfyron & Corona
-
Hoop is eeuwig!
-
Op een nieuw jaar, op VRIENDSCHAP EN VRIENDEN!
-
Vrouwen in Griekenland
-
Zegeltjes plakken...
-
Porfyron 12 1/2 jaar: Χρόνια πολλά!
-
Ode aan de knolselderij
-
Koffiedik kijken en andere voorspellingen.
-
Terug van weggeweest: columns van Rita Kirligitsis!
-
Vanuit Ano Pedina: Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος
-
Bericht uit "Villa Porfyraki"
-
Vuurvliegjes: de spaarlampen van de natuur
-
Verkiezingen in Ano Pedina: een verrassende uitslag!
-
Gezonde voeding: kippetjes en vossen.
-
Het inkleuren van de regenboog
-
Onze vakantie zit er weer op: laat de gasten maar komen!
-
Griekse Preitaart op Achterhoekse Porfyrondag
-
Wat schreven Den Blijker en meneer Reimers in het gastenboek van Porfyron?
-
Tsipouro Party!
-
Weer - Weetjes
-
Rituelen
-
Hartelijk dank!
-
Vandaag...
-
Wat is tijd?
-
Over zomerkoninkjes & zomerkleding.
-
Eindelijk lente in Ano Pedina!
-
Griekse producten in Nederlandse winkels?
-
Terug van weggeweest.
-
Uitnodiging voor mevrouw Trix.
-
Vergeet niet om elke ochtend na het ontwaken te glimlachen, het beste voornemen voor 2013!
-
Zagoria: koning Winter nadert.
-
Ondanks alles: "Proost, op het leven"!
-
“Je geeft maar weinig, als je geeft van je bezit" .
-
Barsten van geluk.
-
Panayiria in Epirus, even de zorgen vergeten.
-
“jij bent de baas dus jij beslist”!
-
Vlierbloesem met respect voor de natuur
-
Griekse verkiezingen
-
25 jaar in Griekenland
-
De citroen, Citrus Limon
Rijstpitta - Rizopita
- Gegevens
- Gemaakt op dinsdag 28 augustus 2012 20:13
- Geschreven door Rita Kirligitsis
Ingrediënten
Voor als u zelf fillo wilt maken hebt u voor het fillodeeg 3 koppen bloem, 2 eetlepels olie, 1 eetlepel azijn, beetje zout en wat lauw water nodig. Maak hiervan een elastisch deeg, zet het even koel weg voordat u er de vellen van gaat rollen. Voor gekocht fillodeeg hebt u nodig:
6 vellen fillodeeg ongeveer 350 gr.
½ kg risottorijst
125 gr rozijnen
125 gr krenten
200 gr suiker
1 theelepel kaneel, mespunt zout
½ kop olijfolie (ongeveer 8 eetlepels)
1 bakblik van ongeveer 30 bij 40 cm of iets kleiner, 25 bij 35 cm
Bereiding
Kook de rijst in ongeveer 6½ dl water met mespunt zout gaar, niet te droog en voeg als u de warmtebron uitdraait de krenten toe en laat afkoelen. Als de massa is afgekoeld roer de suiker, de rozijnen, en de kaneel erdoorheen.
Verwarm de oven op ongeveer 200° tot 250°C.
Vet het bakblik in met een klein beetje van de olijfolie. Leg het eerste vel fillodeeg in het ingevette bakblik en vet dit vel ook in met een beetje olijfolie, leg het tweede vel nu op het ingevette eerste vel fillodeeg.
Nu een beetje, ongeveer 1/3 deel van de rijstmassa die erg plakkerig is, verdelen over het vel fillodeeg met een beetje van de olijfolie, dan het 3de vel erover, hierover ook 1/3 deel van de rijstmassa verdelen met een beetje olijfolie, vervolgens het 4de vel met de rest van de rijstmassa en een beetje olijfolie.
Nu het 5de vel fillodeeg, dat invetten met wat olijfolie, daarna het laatste 6de vel fillodeeg, dat wat dikker mag worden ingevet met de rest van de olijfolie.
Plaats de pitta in de oven, laat de oven 15 minuten op ongeveer 225°C staan, draai daarna de temperatuur terug naar 150° tot 175°C voor ongeveer nog een half uur, totaal ongeveer 45 minuten totdat de pitta een prachtige, goudbruine kleur heeft gekregen. Haal de pitta uit de oven en snij in grote of kleinere stukken en serveer.
Deze pitta is ook lekker om koud te eten en dus zeer geschikt voor een picknickmaaltijd. In Griekenland wordt het als vastengerecht gegeten, voor de grote feestdag van 15 augustus vasten veel Grieken nog 14 dagen.
Een erg lekker en gezond zomergerecht.