Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Zagoria: koning Winter nadert.

images/rita olijven.jpgKoning winter begint zijn vleugels uit te slaan ondanks dat de aardbeienplanten nog volop in bloei staan en nog erg veel groene aardbeien hebben, ondanks dat we het hele jaar nog niet zoveel rozen hebben gehad. Nog geen vorst gehad dus we blijven ook genieten van vele rozen in de vaas.

 

De detox behandeling kan weer beginnen, goed voor ogen en huid, dat is ons geheim om er zo jong te blijven uitzien, zonder rimpels, een goede teint en een stralende blik, en nog gratis ook. U kent die behandeling toch ook wel, ’s morgens met een mond vol met ijskoud water je mond spoelen, je wangen bol, ogen open en dan veel ijskoud water in je gezicht en open ogen plenzen, nergens zulk koud en schoon water als hier in de Zagori.

En als u denkt dat we geen gasten meer hebben en dus kunnen uitrusten, hebt u het mis. We mochten in de buurt oude paardenmest voor niets komen ophalen, dus laarzen aan, grote zakken mee en zo’n 400 kg oude paardenmest voor de tuin geschept, nou ja, dat scheppen deed Yiannis, ik hoefde alleen de zakken maar open te houden, voor mij de leukste karweitjes, als we maar buiten in de natuur bezig mogen zijn.

Een paar weken terug mocht ik vrienden op Lefkas helpen olijven plukken, dat had ik nog nooit gedaan. We kopen onze olie kopen daar en nu ik weet wat voor energie het kost om uit honderden kilo’s biologische olijven olie te persen, geniet ik nog meer van de olie. Olijven plukken is zwaar werk, dagen plukken en verzamelen voor relatief weinig olie.

images/download tsipour schuur.jpgNet zoals ze in warmere streken ook genoeg druiven hebben om wijn van te maken. Wij moeten de druiven kopen die ze dan komen brengen en waar wij vervolgens wijn en tsipero van maken.

We hebben ook fasollia of barboenia verzameld, een soort sperzieboon waarvan je de bonen groot laat worden en die je als gedroogde bonen in de winter kunt eten.

Doet me denken aan 25 jaar geleden toen ik de zomer op Rhodos had gewerkt en vis had leren eten, want als Achterhoekse kende ik niet zoveel vis. Een eigenares van een appartement vroeg me of ik barboenia wilde. Barboenia kennen wij als rode poon, nou die had ik dus net leren kennen en vond ze heerlijk, dus ja graag die wil ik wel. Komt ze me de volgende morgen een zak met gedroogde bonen brengen, daar was ik ook erg blij mee, maar als je denkt vis te gaan eten en dan bonen krijgt, maak je toch een wat andere maaltijd!

 

Wij serveren hier op 1000 meter hoogte geen zeevis, alleen maar forel, natuurlijk wel de lekkerste uit de schoonste en koudste rivier van Europa, vis die ‘s morgens nog zwemt en ’s avonds op je bord ligt. Mensen vragen altijd of Yiannis ze zelf vist, nou dat doet hij wel maar met 20 euro aan zijn hengel, dan lukt het altijd.

 

Winterimpressie Zagoria

 

Op deze column rust copyright:  Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Rita Kirligitsis

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN