-
Een nieuwe lente...
-
De lente komt, stil zittend, niets doend en het gras groeit vanzelf.” (Zen)
-
Ijsvogels & zwaluwen
-
Positiviteit in Corona tijd!
-
4 maanden onnatuurlijke rust!
-
Porfyron & Corona
-
Hoop is eeuwig!
-
Op een nieuw jaar, op VRIENDSCHAP EN VRIENDEN!
-
Vrouwen in Griekenland
-
Zegeltjes plakken...
-
Porfyron 12 1/2 jaar: Χρόνια πολλά!
-
Ode aan de knolselderij
-
Koffiedik kijken en andere voorspellingen.
-
Terug van weggeweest: columns van Rita Kirligitsis!
-
Vanuit Ano Pedina: Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος
-
Bericht uit "Villa Porfyraki"
-
Vuurvliegjes: de spaarlampen van de natuur
-
Verkiezingen in Ano Pedina: een verrassende uitslag!
-
Gezonde voeding: kippetjes en vossen.
-
Het inkleuren van de regenboog
-
Onze vakantie zit er weer op: laat de gasten maar komen!
-
Griekse Preitaart op Achterhoekse Porfyrondag
-
Wat schreven Den Blijker en meneer Reimers in het gastenboek van Porfyron?
-
Tsipouro Party!
-
Weer - Weetjes
-
Rituelen
-
Hartelijk dank!
-
Vandaag...
-
Wat is tijd?
-
Over zomerkoninkjes & zomerkleding.
-
Eindelijk lente in Ano Pedina!
-
Griekse producten in Nederlandse winkels?
-
Terug van weggeweest.
-
Uitnodiging voor mevrouw Trix.
-
Vergeet niet om elke ochtend na het ontwaken te glimlachen, het beste voornemen voor 2013!
-
Zagoria: koning Winter nadert.
-
Ondanks alles: "Proost, op het leven"!
-
“Je geeft maar weinig, als je geeft van je bezit" .
-
Barsten van geluk.
-
Panayiria in Epirus, even de zorgen vergeten.
-
“jij bent de baas dus jij beslist”!
-
Vlierbloesem met respect voor de natuur
-
Griekse verkiezingen
-
25 jaar in Griekenland
-
De citroen, Citrus Limon
Over zomerkoninkjes & zomerkleding.
- Gegevens
- Gemaakt op woensdag 29 mei 2013 15:56
- Geschreven door Rita Kirligitsis
Intussen is het in Griekenland zomer geworden. In een paar weken is het erg hard gegaan; de fruitbomen zijn uitgebloeid en de vruchtjes komen tevoorschijn. De sering heeft een week prachtig gebloeid maar nu bedekt een tapijt van duizenden hele fijne bloemetjes de tuin. De groene kevers, (“onze vrienden” maar niet heus) zijn weer gearriveerd. Van de eerste schermen vlierbloesem maken we een nagerecht en mijn petekind komt met een bloesem in de hand vragen of ik weer vlierbloesem ijs/sorbet ga maken.
De aardbeien zijn voordelig, dus lekkere jammetjes maken, kortom het is lente maar met zomerse temperaturen. We komen weer tijd en handen tekort om alles te doen en maken wat we willen.
De winterkleding is weer gewassen en opgeruimd, de lente- en zomerkleding kan weer aan.
Wij hebben eigenlijk kleding voor de 4 seizoenen; in het vroege voorjaar willen ’s morgens en ’s avonds nog een lange broek dragen evenals een vestje of iets met lange mouwen. In de zomer is alles luchtig en dun, voor de herfst toch weer andere kleding dan we in de lente dragen. En natuurlijk de dikke, warme winterkleding, die we best lang hebben gedragen, zo lijkt het elke winter weer!
Maar wij mogen niet klagen, zeker niet vergeleken bij Nederland waar het maar geen lente wil worden.
Hopelijk komt er een warme, mooie zomer achteraan zodat de koude natte lente gauw vergeten is.
Er schijnen dit jaar meer toeristen naar Griekenland te komen dan vorige jaren. Gelukkig wordt er niet meer zo negatief over Griekenland geschreven als voorheen, wat overigens niet betekent dat het nu zoveel beter gaat. Wij horen en zien nog steeds dingen die je niet zou verwachten in een Europees land anno 2013.
Wij hopen ook dat er nog meer boekingen komen voor komende zomer en voor de workshops die we organiseren. We denken echt dat we ons hiermee onderscheiden, er worden overal yoga en tai chi weken georganiseerd en ook worden er bird watching, fotografie en teken- en schilder workshops gegeven maar de uitzonderlijk mooie en bijzondere natuur van de Zagori en natuurlijk ons prachtige hotel en heerlijke eten vind je nergens!
Vandaag lekkere recepten met aardbeien en vlierbloesem. Over de vlierbloesem heb ik al veel en vaak geschreven en u weet hoe graag ik ze zie, ruik en verwerk.
De aardbeien behoren tot de meest populaire fruitsoorten voor het maken van jam. De aardbeien uit eigen tuin zijn natuurlijk het beste en probeer anders onbespoten, middelgrote aardbeien te kopen. Voor jam gebruiken we altijd verse aardbeien die stevig en net rijp zijn, deze hebben het hoogste pectinegehalte.
Bij onbespoten aardbeien is het niet altijd nodig ze te wassen, als u hier niet zeker van bent was ze dan wel maar voor het snijden met het kroontje nog in de aardbei, anders nemen ze te veel water op.
Laat ze uitlekken of droog ze een beetje met keukenpapier of in een zachte doek voordat u het kroontje verwijdert en de aardbeien snijdt voor verwerking. Kleine wilde bosaardbeitjes hebben een nog uitgesprokener geur en smaak, deze kunnen in hun geheel verwerkt worden.
Suiker is het belangrijkste conserveermiddel in zoete fruitconserven. Suiker voorkomt dat de jam verschimmelt, geeft conserven een aangename, zoete smaak en zorgt dat de jam beter gaat stollen.
Hiervoor is circa 60% suiker nodig op het totale gewicht van de conserven.
Het is mogelijk om met minder suiker te conserveren zonder dat dit ten koste gaat van de smaak en/of houdbaarheid. Dit door pectine te gebruiken evenals citroensap als conserveringsmiddel voor houdbaarheid.
Citroensap voegt ook extra pectine toe, voorkomt dat het fruit gaat verkleuren, versterkt de kleur en smaak en geeft natuurlijk nog extra vitamines. Dit komt de jam alleen maar ten goede evenals het niet te lang laten koken van de jam. Toch is de jam tenminste een jaar houdbaar, maar na het openen moet de jam in de koelkast bewaard worden en binnen vier maanden worden gebruikt.
Dit geldt ook voor de jam zonder suiker die met stevia (300x zoeter dan suiker) is gezoet.
Stevia, de zoetstof uit de natuur, geschikt voor diabetici en is verkrijgbaar in suikervorm, kleine tabletjes of de verse blaadjes van de plant, voor alles wat gezoet moet worden.
Heel belangrijk is natuurlijk om verse, niet te rijpe vruchten te gebruiken en met hele schone bereidingsmiddelen te werken, goed gesteriliseerde potten en deksels om de (schoongemaakte) rand van de potten te sluiten. Dit hoeven geen nieuwe potten en deksels te zijn, wel moeten ze onbeschadigd zijn en mogen er geen micro-organismen aanwezig zijn, dus erg goed gesteriliseerd. Voor het conserveren van jam is het beter om niet te grote potten te gebruiken. Kleine potjes kunnen goed dienen als cadeau en na opening bederven ze niet zo snel als een grote pot die maar langzaam leeg raakt. Als de potten gevuld zijn en gesloten met een onbeschadigd schroefdeksel zet men de pot ondersteboven zodat de eventuele lucht die er nog inzit, verdwijnt en er daardoor minder kans op bederf bestaat en de houdbaarheid wordt vergroot.
Gebruik vooral uw gevoel en fantasie, de recepten die ik geef kunnen gemakkelijk aangepast worden, dus in plaats van vlierbloesem kunnen er ook rozenblaadjes gebruikt worden, of munt, persoonlijk vind ik aardbeienjam met munt (mentha piperita) heerlijk, maar ook een andere bloesem, kruid of bloem bijvoorbeeld kamperfoelie of wat blaadjes van de boerenjasmijn.
Hier in Griekenland hebben we bijna geen rabarber maar ¼ gedeelte van de aardbeien kan vervangen worden door ¼ deel schoongemaakte en gesneden rabarber (rabarber heeft ook veel pectine, en geeft een extra frisse wat zurige smaak aan de jam), en zo zijn er veel combinaties of veranderingen mogelijk.
En mocht u het niet een geweldige combinatie vinden als u aan het experimenteren bent, een vriendin of de buurvrouw vindt het misschien een geweldig lekkere smaak.
Het overkomt mij nog dikwijls, want iets persoonlijker dan smaak bestaat er bijna niet.
Op deze column rust copyright: Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.