Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

De citroen, Citrus Limon

citroen.jpgIk ben herboren, nee, ik bedoel niet de “Anastasi” die we met Pasen in Griekenland vieren, ook bedoel ik de “lente” niet die eigenlijk in maart begint, maar ik ben verlost van de pijn en het ongemak.
Ben geopereerd en heb een nieuwe heup gekregen, niet omdat ik vergevorderde artrose had maar omdat ik een aangeboren heupprobleem heb wat mijn leven heel erg beperkte.
Erg dankbaar en blij ben ik dat alles zo goed is gegaan, dat ik heb ondervonden dat er ook heel erg goede artsen en ziekenhuizen zijn in Griekenland. Dat ik weer kan werken, wandelen, dansen, autorijden, slapen en genieten.


Nog een paar weken geduld, ik doe netjes mijn oefeningen, ik houd me aan de voorschriften en Yiannis zorgt goed voor me.
Bij deze wil ook alle gasten, vrienden en iedereen die aan me gedacht heeft, een mail, kaartje of positieve gedachte heeft gestuurd heel hartelijk bedanken, het heeft me zo ontzettend goed gedaan, nog steeds ben ik een zeer bevoorrecht mens. Alles lijkt de goede kant op te gaan, de horrorwinter is voorbij, Griekenland gaat voorlopig nog niet failliet, de lente zal zeker komen en ik loop (bijna) als een kievit en huppel als een lammetje in de lente!

De citroen, Citrus Limon
Het geslacht van de citrusvruchten wordt al duizenden jaren geteeld. Dat staat al te lezen in Chinese kronieken van 2200 jaar voor onze jaartelling. Citrusvruchten worden nu in subtropische klimaten volop gekweekt, het Middellandse Zeegebied is de belangrijkste producent. De citroenbomen worden zelden hoger dan 6 meter en is de meest decoratieve citrusboom die er bestaat. Ze zijn groenblijvend met ovaalvormige, leerachtige bladeren. De jonge blaadjes hebben een roodachtige tint die al snel groen wordt. Sommige variëteiten hebben scherpe doornen in de oksels tussen de bladeren en de stam. De citroenboom verschilt van de andere citrusvruchten doordat hij verscheidene keren per jaar kan bloeien. De knoppen hebben een roodachtige tint, maar de open bloemkelken zijn over het algemeen wit en heel mooi en geurig. Bij sommige variëteiten groeien de bloemen in kleine trosjes, bij andere zijn ze veel groter en groeien afzonderlijk.
De bloesem groeit uit tot gele vruchten, ovaal van vorm met een zeer sterke geur. Het buitenste gele laagje van de schil is rijk aan etherische oliën, en daaronder zit een dikke witte laag bitter “merg”. Het binnenste gedeelte van de vrucht is verdeeld in acht tot tien segmenten, die het vruchtvlees bevatten. Het vruchtvlees bestaat uit gezwollen, sappige vezels gewoonlijk met een paar pitten of zaden.

De citroen bevat een hoge concentratie citroenzuur waardoor hij minder geschikt is om als vrucht te worden gegeten.
Het sap geeft veel gerechten en dranken een aangenaam scherpe smaak en wordt als alternatief voor azijn gebruikt en als zure smaakstof. Citrusvruchten bevatten gemiddeld zo’n 30 tot 40 mg vitamine C per 100 gram. De behoefte aan vitamine C ligt op 70 mg per dag. Voor een optimale ijzeropname is vitamine C noodzakelijk. De grote hoeveelheid aan voedingsvezel in citrusfruit vergemakkelijkt de spijsvertering. Gemiddeld leveren citrusvruchten 40 kcal per 100 gram.
Bewaar citroenen bij een temperatuur van 12°C, de vruchten zijn zo optimaal van smaak en geven meer sap als ze op kamertemperatuur worden bewaard.

In de taal der bloemen is citroenbloesem het symbool van trouw.
Zelf drink ik elke ochtend lauw warm water met een theelepel honing en sap van 1 citroen, de honing is erg goed voor de maag, het citroensap met lauw warm water vergemakkelijkt de spijsvertering en zo heb je al een groot gedeelte van de dagelijkse behoefte vitamine C (+ ijzeropname ) binnen.

Doe repen citroen-, sinaasappel- of limoenschil in de suikerpot en laat ten minste een paar dagen staan. U kunt deze geurige suiker gebruiken om zoete gerechten een extra fijne smaak te geven. Yiannis kookt pilafi of rijst vaak met een kwart citroen of citroenschil, het geeft de rijst een heerlijk frisse smaak.
Stop een citroen in de buikholte van kip, kalkoen, lam of vis voordat u hem braadt zodat het vlees sappig blijft.
En natuurlijk kunnen we na het eten van vis onze vingers even in een halve uitgeknepen citroen draaien om de geur van de vis kwijt te raken.
Het zuren van room en melk, als een recept om zure room vraagt en je hebt het niet, kun je gewone verse slagroom zuur maken met wat citroensap. Reken 1 theelepel citroensap per 1 ½ dl room, erdoorheen kloppen en 5 minuten laten staan.
Verse melk kan op dezelfde manier worden gezuurd.

Als je jam gaat maken zorg dan dat je altijd citroenen bij de hand hebt. Het wit en de pitten van citroenen zitten vol pectine, en als je dit in een katoenen zakje doet en gedurende de kooktijd toevoegt aan de fruitpulp zal dit de gelering sterk bevorderen. Haal het zakje eruit alvorens de suiker toe te voegen.

Zware rokers die veel last hebben van tandaanslag kunnen de tanden poetsen met een papje van 1 theelepel zuiveringszout met wat citroensap en zo de aanslag aanzienlijk doen afnemen.

Vlekken op wit linnengoed wrijf je met een mengsel van citroensap en zout op de vlek en laat het een poosje inwerken, indien mogelijk het wasgoed in de zon leggen. Goed uitwassen en de vlek moet zijn verdwenen, ook jodiumhoudende vlekken verwijderen door deze in te wrijven met een doorgesneden citroen.
Zelfs lichte schroeiplekken door de strijkbout op wit linnengoed kun je er nog uit halen door ze in te wrijven met een doorgesneden citroen, uitspoelen en nog een keer in de was doen.

Vandaag een recept met citroenen: Citroenmarmelade met rozenwater – Marmelada lemoni me rodonero

 

Op deze column rust copyright:  Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Rita Kirligitsis

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN