-
Een nieuwe lente...
-
De lente komt, stil zittend, niets doend en het gras groeit vanzelf.” (Zen)
-
Ijsvogels & zwaluwen
-
Positiviteit in Corona tijd!
-
4 maanden onnatuurlijke rust!
-
Porfyron & Corona
-
Hoop is eeuwig!
-
Op een nieuw jaar, op VRIENDSCHAP EN VRIENDEN!
-
Vrouwen in Griekenland
-
Zegeltjes plakken...
-
Porfyron 12 1/2 jaar: Χρόνια πολλά!
-
Ode aan de knolselderij
-
Koffiedik kijken en andere voorspellingen.
-
Terug van weggeweest: columns van Rita Kirligitsis!
-
Vanuit Ano Pedina: Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος
-
Bericht uit "Villa Porfyraki"
-
Vuurvliegjes: de spaarlampen van de natuur
-
Verkiezingen in Ano Pedina: een verrassende uitslag!
-
Gezonde voeding: kippetjes en vossen.
-
Het inkleuren van de regenboog
-
Onze vakantie zit er weer op: laat de gasten maar komen!
-
Griekse Preitaart op Achterhoekse Porfyrondag
-
Wat schreven Den Blijker en meneer Reimers in het gastenboek van Porfyron?
-
Tsipouro Party!
-
Weer - Weetjes
-
Rituelen
-
Hartelijk dank!
-
Vandaag...
-
Wat is tijd?
-
Over zomerkoninkjes & zomerkleding.
-
Eindelijk lente in Ano Pedina!
-
Griekse producten in Nederlandse winkels?
-
Terug van weggeweest.
-
Uitnodiging voor mevrouw Trix.
-
Vergeet niet om elke ochtend na het ontwaken te glimlachen, het beste voornemen voor 2013!
-
Zagoria: koning Winter nadert.
-
Ondanks alles: "Proost, op het leven"!
-
“Je geeft maar weinig, als je geeft van je bezit" .
-
Barsten van geluk.
-
Panayiria in Epirus, even de zorgen vergeten.
-
“jij bent de baas dus jij beslist”!
-
Vlierbloesem met respect voor de natuur
-
Griekse verkiezingen
-
25 jaar in Griekenland
-
De citroen, Citrus Limon
Gezonde voeding: kippetjes en vossen.
- Gegevens
- Gemaakt op maandag 28 april 2014 14:59
- Geschreven door Rita Kirligitsis
Het weer blijft net als in Nederland een dagelijks onderwerp van gesprek. Na een zeer milde winter met weinig sneeuw en regen, is het nu nat en koud. De natuur heeft de regen nodig maar de kou niet meer.
De paasdagen hebben we binnen gevierd en hebben niet zoals met Kerst buiten kunnen eten. In Griekenland viert men Pasen erg uitbundig, maar dan wel het liefst buiten. Erg jammer dat het dit jaar hier niet kon. In andere delen van Griekenland was het wel mogelijk om buiten het lam aan het spit te roosteren, maar nergens was het dat lekker warme lenteweer waar we op gehoopt hadden.
Nu zijn de eerste buitenlandse gasten er, die natuurlijk hopen op zon en warmte om te kunnen wandelen, buiten te ontbijten en te genieten van een mooie zonsondergang. Maar de natuur heeft altijd gelijk, dus nemen we genoegen met wat er komt en passen ons programma aan de weersverwachtingen aan.
We hebben al wel wilde asperges geplukt, veel xortha, de wilde groenten, verzameld en prachtige orchideeën gevonden en gefotografeerd. Van brandnetels met asperges heerlijke soep gemaakt en veel gasten laten genieten van deze gezonde traktatie.
We hopen op een goed seizoen voor de voorjaarspaddenstoelen en daar ziet het wel naar uit. Nu veel regen, niet al te koud, en volgende week weer de zon die met zijn zonnestralen de paddenstoelen uit de schoot van de aarde lokt.
Van Judith uit Parga een hele grote tas met biologische citroenen gekregen, (nogmaals dank Judith!) waarvan we een heerlijke citroenmousse maken. Er zit weer een aantal van onze kippetjes te broeden, een dezer dagen verwachten we de kuikentjes.
Af en toe pikt een roofvogel kuikens of een kippetje mee en de fret en de vele vossen in de omgeving proberen dat ook.
Onze kippetjes zitten ’s nachts op stok en op slot, zodat de fretten of vossen ze niet komen storen, maar overdag lopen ze vrij in de omgeving rond. Gelukkig blijven er genoeg kippen over om eitjes te leggen en kunnen we af en toe een overbodige haan slachten om daar heerlijke bouillon van te trekken om te kunnen gebruiken voor risotto, soepen en sausen. Zelfvoorzienend dus, we hebben er plezier in en laten onze gasten zoveel mogelijk meegenieten.
Op uitzending gemist zag ik de uitzending van Pauw en Witteman die over voeding ging, zin en onzin over voeding, nou onzin genoeg. Graag had ik erbij willen zitten om mijn zegje te doen. Niet dat ik de wijsheid in pacht heb maar een heel duidelijke mening heb ik wel, net als genodigden bij Pauw en Witteman. Elke dag geperst tarwegras drinken, geen brood maar havervlokken, de schijf van vijf, het voedingszandloperdieet, het lijkt wel of we het spoor bijster zijn.
Gelukkig hoorden we ook dat overal waar te voor staat niet goed is behalve tevreden. Wat ik niet heb gehoord is dat we dichter bij huis moeten eten, dat wat in je eigen omgeving groeit, eten wat het seizoen te bieden heeft en eten uit de natuur.
Eigenlijk zou elk schoolkind een eigen tuintje moeten hebben om aardappels te poten, doperwtjes te laten groeien, bietjes, worteltjes en boerenkool, om te begrijpen wat een moeite en tijd het kost om het te laten groeien, zodat we niet zeggen ‘dat wil ik niet’ en het in de afvalbak belandt. Wat er kan gebeuren als kinderen te veel suiker gebruiken, te veel zout, te veel vet, te veel eten.
Ook werd er gezegd dat het eten in restaurants ongezond is, het lekker wordt gemaakt met veel boter en room. Daar ben ik het niet mee eens, in Nederland moeten er nu veel restaurants zijn waar goed gekookt wordt, biologisch, vegetarisch, maar ook restaurants met goed vlees, verantwoorde vis, zonder dat het van de andere kant van de wereld komt en ‘lekker’ gemaakt wordt met room of boter.
Bij ons is dat zeker niet het geval, bijna alle ingrediënten komen uit de directe omgeving, niet te vet, niet te zout en hopelijk niet te veel. De porties zijn afgestemd op hongerige gasten die de hele dag buiten zijn geweest, hebben gewandeld en bergen hebben beklommen. Maar dat weet u allemaal wel, daarom mogen we velen van u dit jaar weer verwelkomen in ons paradijsje.
Een recept van een lekkernij met (slag)room, niet direct nodig voor onze gezondheid, maar als we het niet te vaak eten dan blijft het een traktatie en is het genieten!
Citroenmousse – Mouse lemoni: voor het recept kijkt u in onze recepten column
Op deze column rust copyright: Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.