Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Wat is tijd?

images/zonnewijzer 2.jpgDe helft van het jaar zit er alweer op, we genieten van de zomer, de langste dag en de kortste nacht liggen alweer achter ons. TIJD, wat is tijd, we lezen het af van ons horloge of mobiel, vroeger bestond er geen TIJD, geen horloge, je keek naar de zon, voelde je maag, ging eten, werken of slapen, dat is verleden TIJD!
Jaren geleden toen de kinderen nog klein waren, voorspelde onze buurman die onderwijzer was dat er nog heel wat achter ons lag, dat onze kinderen zouden studeren, in dienst moesten, zouden trouwen en kinderen krijgen, zijn kinderen hebben dit inmiddels allemaal gedaan, maar voor ons ligt het een en ander nog achter ons.


Elke keer vroeg ik hem om het me uit te leggen, want wij zeggen dat het allemaal VOOR ons ligt, in de toekomst, ik begreep er niets van en niemand kon het me uitleggen.

images/toeren van de winden.jpgNu heb ik een artikel gelezen waarin staat dat de Grieken inderdaad een andere tijdsopvatting hebben waarbij de toekomst achter je ligt. De toekomst kun je immers niet zien maar het verleden wel, daarom leef je altijd met je rug naar de toekomst, je weet nooit wat er gaat gebeuren, dit kun je niet zien, wat geweest is wel. Het is eigenlijk veel logischer, het idee komt al uit de Griekse oudheid. Toch ziet ook de moderne Griek de toekomst als iets wat achter je ligt, wat je overkomt en waar je eigenlijk niet zoveel invloed op hebt.
Nu begrijp ik Yiannis ook beter, als ik naar zijn plannen van de volgende dag vraag zegt hij eerst maar weer gezond te willen wakker worden en opstaan, dan verder zien. Zo is het gemakkelijker bij de dag te leven en meer te genieten van wat elke dag je brengt, een levenskunst, die ik probeer me eigen te maken maar die de Grieken van nature hebben en waar wij ‘westerse’ mensen soms jaloers op zijn, of ons ontzettend aan ergeren, aan deze onverantwoordelijke ‘wie dan leeft wie dan zorgt ’mentaliteit!


Wat ik eigenlijk wilde zeggen, is dat het alweer een maand geleden is dat ik het laatste recept heb geschreven en dat het weer de hoogste TIJD is, maar ik geen TIJD heb, er zitten te weinig uren in een dag.
Gelukkig hebben we gasten, en na de regen eind mei hadden we ook paddenstoelen en weet ik nu dat niet alleen de herfst oogstTIJD is maar ook de lente en de zomer: salie, sint-janskruid, wilde kersen geplukt, verzameld en gedroogd. Nu zijn de kersen in onze tuin rijp, nog even en de zwarte bessen moeten geplukt worden, net als de lindebloesem.
Van de vlierbloesem hebben we zolang mogelijk genoten, we wachten nu op de vlierbessen die in augustus rijp zijn.


Voor wie walnoten likeur wil maken, is het nu TIJD groene walnoten te verzamelen, kortom ik kom TIJD tekort, TIJD is niet te koop, niet te zien, of zoals John Lennon zei: “ Het leven is wat gebeurt, terwijl je andere plannen maakt”.


Nog even wat plantenwijsheid, fytotherapie, de behandeling van ziekten en aandoeningen met planten, plantendelen of geïsoleerde zuivere werkzame stoffen van planten. Dit vormt tot vandaag de dag op onze aardbol de wijdst verbreide geneeswijze. Planten worden al meer dan 4000 jaar in alle culturen gebruikt.
Omdat er nu hypaericum perforatum, sint-janskruid te drogen hangt even wat ‘wijsheid’ over dit mooie kruid, een gezonde remedie tegen slaapstoornissen, neerslachtigheid, nervositeit, maagklachten, huidproblemen en nog veel meer. Te gebruiken als thee, olie of tinctuur, ongelooflijk hoe ‘wijs’ de natuur is en gelukkig altijd sterker dan de mens.


images/janskruid.jpgDe beste oogsttijd voor sint-janskruid is tussen juni en september, dan staat de plant in volle bloei en is hij bijzonder rijk aan actieve bestanddelen. Volgens de overlevering zijn vooral de vroege ochtenduren van Sint–Jansdag (24 juni) en de tijd van de wassende maan heel geschikt voor het verzamelen, aangezien het kruid dan het geneeskrachtigst zou zijn.
Na de thee is het bekendste toebereidsel van sint-janskruid de robijnrode sint-janskruidolie (oleum hyperici).
Daarvoor worden uitsluitend de verse, stukgewreven bloemen en bloemknoppen gebruikt. Doe ze in een afsluitbare pot of fles van lichtgekleurd glas en giet daar olijfolie op (neem 1liter olijfolie voor 250 gr bloemen).
Om het te laten gisten, laat u de afgesloten pot of fles vijf dagen op een warme plaats staan en schud herhaaldelijk. Daarna zet u de fles of pot afgesloten ongeveer zes weken in de zon, totdat de olie felrood gekleurd is. Nu kunt u de olie door een doek filteren, de olie blijft in een donkergekleurde fles op een koele plaats bewaard ongeveer een jaar houdbaar.
Sint-janskruidolie is bij inwendig gebruik geschikt voor de behandeling van slijmvliesontstekingen van het maag-darmkanaal en bij nerveuze klachten (twee tot driemaal daags een theelepel). Uitwendig kunt u er zwellingen, kneuzingen, verbrandingen, doorligwonden, vermoeide en kapotte huid mee insmeren.

wikipedia.org/wiki/Toren_van_de_winden

 

Op deze column rust copyright:  Niets uit deze website mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar worden gemaakt, in enigerlei vorm of wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opname of enige andere manier. Dit is alleen mogelijk na voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Rita Kirligitsis

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN