-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
- Gegevens
- Geschreven door Rita Kirligitsis
ingrediënten:
2 kilo aardbeien
10 vlierbloesem schermen, de ongewassen bloemetjes er voorzichtig afgehaald
1 kilo suiker + 4 eetlepels suiker
1 dl vlierbloesem siroop
Sap van 2 grote citroenen
2 zakjes pectine marmello of 2 volle eetlepels van andere pectine
Belangrijk: de recepten van Rita Kirligitsis worden aangeleverd met een bijbehorende column. Indien u onderstaande recepten wenst te maken, verwijs ik u graag naar de column: "Over zomerkoninkjes & zomerkleding" voor aanvullende informatie. (redactie)
Was de aardbeien, als ze niet uit eigen tuin zijn, niet onbespoten of niet schoon zijn.
Laat ze goed uitlekken of droog ze met een doek. Snijd ze in stukjes, doe ze in een grote pan met dikke bodem die geschikt is om jam in te maken.
Doe de rest van de suiker boven op de aardbeien en zet de pan in de koelkast of op een koele plaats voor een halve dag of nacht. Doe nu de vlierbloesem bloemetjes en vlierbloesem siroop erbij en breng de pan met inhoud aan de kook. Pers de citroenen uit en doe het citroensap zonder pitjes ook in de pan.
Laat alles onder voordurend roeren aan de kook komen en 5 minuten doorkoken.
Wilt u de jam zonder stukjes fruit, zet dan een staafmixer in de pan en mix tot alle aardbeien moes zijn geworden. Meng de marmello pectine met de 4 eetlepels suiker en roer dit goed door de jam. Laat de jam weer aan de kook komen, tot 95° tot 100°C en laat minstens 1 minuut goed doorkoken. Misschien is het nodig om alvorens de pan van het vuur te nemen met een schuimspaan het schuim van de jam te halen want in het schuim kan lucht blijven zitten die de jam kan laten bederven. Doe de jam in potten, sluit met de deksels en zet ze ondersteboven neer voor 20 minuten zodat de potjes goed verzegeld zijn. Zonder extra pectine of geleersuiker te gebruiken moet de jam verwarmd worden tot minstens 105°C (jam en marmelades stollen bij een temperatuur van 105°C) en de massa moet bij deze temperatuur 10 minuten.
ingrediënten:
Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart
250 gram bloem
150 gram boter
100 gram suiker
Mespuntje zout
500 gram aardbeien
2 eetlepel koude vlierbloesem siroop
De bloemetjes van 2 à 3 vlierbloesem schermen
2 eetlepels poedersuiker
evt. vanille en/of vlierbloesem sorbetijs.
Verwarm de oven voor op 180°C. Bedek een ovenschaal of bakblik met een stuk bakpapier.
Meng de gezeefde bloem met het zout, de suiker en de in stukjes gesneden koude boter in de keukenmachine tot een kruimeldeeg of meng met de hand tot een dikke, stevige kruimelige massa.
Voeg de 2 eetlepels koude vlierbloesem siroop toe, meng dit er goed doorheen en zet dit afgedekt voor een half uurtje in de koelkast.
Was en droog de aardbeien voordat u de kroontjes eruit haalt en snij de grote aardbeien in stukjes, en/of de kleinere half door, vermeng hier de vlierbloesem bloemetjes doorheen en de 2 eetlepels poedersuiker. Voor de liefhebbers mogen er nog 2 eetlepels likeur naar keuze door. Bedek de met bakpapier bedekte bodem met een heel dun laagje kruimeldeeg. Schep het aardbeienmengsel over het deeg en verkruimel het deeg boven het mengsel zonder die aan te drukken en bak de taart 40 minuten in een matig warme oven totdat het kruimeldeeg een mooi bruin kleurtje heeft gekregen en de taart gaar is gebakken. Verdeel de taart en serveer met lemon curd of wat vanille- of vlierbloesem sorbetijs, voor een speciale traktatie