Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam

ingrediënten:


Kweepeer1 kg kweeperen (schoongemaakt gewicht, geschild, klokkenhuis verwijderd en in plakjes gesneden)
1 kg suiker + zakje vanillesuiker
Sap van 1 citroen
Wat blaadjes van de citroengeranium

 

 

 

 

Allereerst het recept van lepelzoetigheid – γλυκό του κουταλιού κυδώνι


Doe de plakjes kweeperen in een grote pan met 2 liter water en breng aan de kook. Laat de plakjes kweeperen in ongeveer een uur zachtjes gaarsudderen, houd in de gaten of er voldoende kookwater op blijft. Doe nu een ¼ ltr van het kookvocht in een pan met de suiker, vanillesuiker en de blaadjes van de citroengeranium (mocht u die niet hebben, geen probleem, deze kunnen vervangen worden door blaadjes van de citroenverbena of kunnen helemaal weggelaten worden).


Breng aan de kook en laat alles koken totdat de siroop stroperig dik is geworden. Breng dan over in een glazen pot die goed afgesloten kan worden, laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Heerlijk op yoghurt en ijs maar ook, zoals ze in Griekenland gewend zijn, als traktatie bij koffie of thee.


Kweeperen jam met sinaasappel


images/kweepeerjam.jpgingrediënten:

1 kg kweeperen schoongemaakt gewicht, in kleine stukken gesneden
½ ltr geperst sinaasappelsap en de rasp van 2 sinaasappels
1 kg suiker
Sap van 1 grote citroen

 

 

 


Doe de kweepeerstukjes in een grote pan met de suiker en de sinaasappelsap. Laat ongeveer 24 uur staan totdat de suiker is opgelost. Breng het aan de kook en laat een 5 minuten koken. Haal vervolgens de pan van het vuur, laat weer een dag staan en kook de volgende dag het mengsel totdat het dikker begint te worden. Voeg de citroensap toe en laat weer even koken. Door een klein beetje jam op een koud schoteltje te doen, controleer je de dikte van de jam. Evt nog even doorkoken, giet de jam vervolgens gloeiend heet in hele schone, gesteriliseerde jampotten, de deksel erop en voor een 10 min ondersteboven neerzetten.


Gooi de pitten van de kweeperen niet weg, stop ze in een ondiep, klein glazen potje, giet er jenever of tsipouro op tot de pitten volledig onder staan. Wacht een dag en de alcohol is gelei geworden die je kunt gebruiken als gezichtscrème/masker. Je krijgt er een heerlijk zachte huid van, geneest wondjes en vermindert rimpels.

Rita's Recepten

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN