-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
- Gegevens
- Geschreven door Rita kirligitsis
Ingrediënten:
200 gram jonge paardenbloembladeren (molsla)
100 gram gekookte kikkererwten of bonen
75 gram gerookt spek in blokjes gesneden
1 snee brood in blokjes gesneden
4 eetlepels olijfolie
2 lente-uitjes gewassen en fijngesneden
1 eetlepel appelazijn of balsamico azijn
1 teen fijngehakte knoflook
Zout en versgemalen zwarte peper
Was, droog en scheur het blad in een saladekom. .Maak van de olijfolie, azijn, zout en peper een dressing. .Bak het spek zachtjes uit en bak op het laatst de knoflook en broodblokjes even mee tot alles goudbruin is gebakken. .Schenk de inhoud van de koekenpan over de molslabladeren, doe er de gekookte kikkererwten of bonen en de lenteuitjes bij en meng de dressing door de salade. .Meteen opdienen en genieten van deze lentesalade.
Paardenbloemsiroop
Ingrediënten:
300 paardebloemen
halve liter water
1 biologische citroen in stukken gesneden
350 gr honing
1 liter beugelfles
Haal de bloemblaadjes uit de groene aanzet, was de ze en laat ze uitlekken in een zeef. Giet in een pan een halve liter water, de stukken citroen en de bloemblaadjes en breng het aan de kook. Laat dit met de deksel op de pan een 10 minuten heel zachtjes koken en haal van het vuur. Laat het afgedekt 24 uur staan. De volgende dag door een hele schone doek (zonder wasmiddelluchtjes) gieten, het vocht opvangen en opnieuw aan de kook brengen. Laat nu weer een 15 minuten heel zachtjes koken. Laten afkoelen tot ongeveer 35-40 C° om vervolgens de honing erdoor te roeren totdat het goed vermengd is met vocht. Als het helemaal is afgekoeld in een hele schone fles overgieten en bewaren in de koelkast. aardenbloemlikeur:
Voor de Paardenbloemlikeur voeg je aan de paardebloemsiroop een liter brandewijn, jenever of tsipouro toe, ouzo mag ook. Laat het een paar dagen staan alvorens het te gebruiken. Schenk het uit in mooie kleine glaasjes, geniet en denk aan die mooie gele paardenbloemen en de heilzame werking ervan!
Mensen in de Zagori worden bijna allemaal redelijk oud. 80, 90 jaar is geen uitzondering. Dat komt onder meer door de gezonde voeding. Omdat de dorpen, zeker vroeger, redelijk afgelegen liggen, haalde men ook voedsel uit de natuur. Een bekende en algemeen voorkomende plant is de paardenbloem. Voor veel tuiniers een drama, maar zo veelzijdig te ebruiken. Van voeding, geneeskracht tot mest voor andere planten. Er is zo veel te vertellen over de Zagori en de paardenbloemen! Bent u geïnteresseerd kunt u hier alle wetenswaardigheden lezen:
https://www.facebook.com/Hotel-Porfyron-219427434757848/?ref=bookmarks
Paardenbloemhoning
Ingrediënten:
50 mooie paardenbloemen
1 pot (450 gr) biologische honing
1 grote glazen pot met deksel
Pluk de paardenbloemen op een mooie zonnige dag ver van de weg (uitlaatgassen), was ze en haal de bloemblaadjes uit het groen of snijd het groen eraf. Laat de bloemblaadjes drogen en doe ze in een de jampot die je vult met de honing. Roer alles goed door zodat er nergens luchtbellen zitten (zuurstof) waardoor de blaadjes kunnen gaan schimmelen. Zet op een zonnige plaats in of buiten het huis en laat voor minstens 2 weken staan. Dan is de honing te gebruiken met de bloemblaadjes, ook lekker in thee, het is weerstand verhogend en verzachtend bij hoest en een pijnlijke keel.