Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Molsla met spek / paardenbloemsiroop

images/paardenbloem2.jpgIngrediënten:

200 gram jonge paardenbloembladeren (molsla)
100 gram gekookte kikkererwten of bonen
75 gram gerookt spek in blokjes gesneden
1 snee brood in blokjes gesneden
4 eetlepels olijfolie
2 lente-uitjes gewassen en fijngesneden
1 eetlepel appelazijn of balsamico azijn
1 teen fijngehakte knoflook
Zout en versgemalen zwarte peper 

Was, droog en scheur het blad in een saladekom. .Maak van de olijfolie, azijn, zout en peper een dressing. .Bak het spek zachtjes uit en bak op het laatst de knoflook en broodblokjes even mee    tot alles goudbruin is gebakken. .Schenk de inhoud van de koekenpan over de molslabladeren, doe er de gekookte kikkererwten of bonen en de lenteuitjes bij en meng de dressing door de salade. .Meteen opdienen en genieten van deze lentesalade.

 

Paardenbloemsiroop

Ingrediënten:

300 paardebloemen
halve liter water
1 biologische citroen in stukken gesneden
350 gr honing
1 liter beugelfles

images/paardenbloem2.jpgHaal de bloemblaadjes uit de groene aanzet, was de ze en laat ze uitlekken in een zeef. Giet in een pan een halve liter water, de stukken citroen en de bloemblaadjes en breng het aan de kook. Laat dit met de deksel op de pan een 10 minuten heel zachtjes koken en haal van het vuur. Laat het afgedekt 24 uur staan. De volgende dag door een hele schone doek (zonder wasmiddelluchtjes) gieten, het vocht opvangen en opnieuw aan de kook brengen. Laat nu weer een 15 minuten heel zachtjes koken. Laten afkoelen tot ongeveer 35-40 C° om vervolgens de honing erdoor te roeren totdat het goed vermengd is met vocht.  Als het helemaal is afgekoeld in een hele schone fles overgieten en bewaren in de koelkast. aardenbloemlikeur:

Voor de Paardenbloemlikeur voeg je aan de paardebloemsiroop een liter brandewijn, jenever of tsipouro toe, ouzo mag ook. Laat het een paar dagen staan alvorens het te gebruiken. Schenk het uit in mooie kleine glaasjes, geniet en denk aan die mooie gele paardenbloemen en de heilzame werking ervan!

Mensen in de Zagori worden bijna allemaal redelijk oud. 80, 90 jaar is geen uitzondering. Dat komt onder meer door de gezonde voeding. Omdat de dorpen, zeker vroeger, redelijk afgelegen liggen, haalde men ook voedsel uit de natuur. Een bekende en algemeen voorkomende plant is de paardenbloem. Voor veel tuiniers een drama, maar zo veelzijdig te ebruiken. Van voeding, geneeskracht tot mest voor andere planten. Er is zo veel te vertellen over de Zagori en de paardenbloemen! Bent u geïnteresseerd kunt u hier alle wetenswaardigheden lezen:

https://www.facebook.com/Hotel-Porfyron-219427434757848/?ref=bookmarks

 

Paardenbloemhoning

images/bij 8.jpgIngrediënten:

50 mooie paardenbloemen
1 pot (450 gr) biologische honing
1 grote glazen pot met deksel

Pluk de paardenbloemen op een mooie zonnige dag ver van de weg (uitlaatgassen), was ze en haal de bloemblaadjes uit het groen of snijd het groen eraf. Laat de bloemblaadjes drogen en doe ze in een de jampot die je vult met de honing. Roer alles goed door zodat er nergens luchtbellen zitten (zuurstof) waardoor de blaadjes kunnen gaan schimmelen. Zet op een zonnige plaats in of buiten het huis en laat voor minstens 2 weken staan. Dan is de honing te gebruiken met de bloemblaadjes, ook lekker in thee, het is weerstand verhogend en verzachtend bij hoest en een pijnlijke keel.

Rita's Recepten

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN