Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas

images/bulgar 2.jpgingrediënten: 

 

Bulgur salade Pligouri salata                                                                                                                                                                 

200 gram bulgur

1 heel fijngesneden ui

3 tomaten fijngesneden of 200 gr kerstomaten in vieren gesneden

Een halve geschilde komkommer in kleine blokjes gesneden

1 kop fijngesneden platte peterselie

Een paar takjes heel fijn gesneden munt

Beetje zout en peper

Een paar soeplepels olijfolie

Beetje citroensap

 

 

Kook de bulgur volgens gebruiksaanwijzing en laat afkoelen, voeg dan de gesneden tomaten, komkommer, ui, de peterselie en munt, zout en peper, olie en citroensap toe roer alles goed door elkaar en zet voor minstens een uur in de koelkast voordat u het serveert.

Een lekkere lunch of bijgerecht met een omelet of feta uit de oven.

 

images/vlierbes.jpgingrediënten:


Vlierbessentaart Tourta Samboukas

 

400 gram gewassen, afgeritste vlierbessen (evt. de helft bramen), ½ dl water

150 gram gemalen amandelen

3 eetlepels suiker + 1 eetlepel

Geraspte schil van 1 citroen

½ theelepel kaneelpoeder

1 borrelglaasje rum of likeur naar keuze

3 eieren gescheiden eiwit/dooiers

250 gram bloem

150 gram boter

50 gram dikke yoghurt of kwark

Snufje zout

 

Verwarm oven voor op 180°C.

Kneed de bloem met de koude boter en snufje zout tot een dik deeg, voeg de yoghurt toe en opnieuw kneden tot een soepel deeg is ontstaan, zet in de koelkast.

Doe de gewassen bessen/bramen met aanhangend water in een pan met de suiker en kook enkele minuten met de ½ dl water. Haal de pan van het vuur en voeg de gemalen amandelen, kaneel, citroenrasp en likeur of alcohol toe, laat afkoelen. Klop de eidooiers met de lepel suiker tot een mooie, dikke saus en roer hier de wat afgekoelde bessen door. De eiwitten met een mespuntje zout stijf kloppen en voorzichtig door de bessenmassa scheppen, dus niet kloppen of roeren, voorzichtig scheppen!

Verdeel het deeg over een ingevette springvorm of taartvorm en verdeel hier de bessenmassa over en bak in het midden van een matig warme oven (ongeveer 180°C) in ongeveer 40 minuten gaar.

Neem wat tijd voor jezelf en geniet van deze heerlijke, gezonde taart!

 

Rita's Recepten

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN