-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Cakes met citroenmelisse
- Gegevens
- Geschreven door Rita Kirligitsis
Ingrediënten:
3 eetlepels fijngesnipperde verse citroenmelisseblaadjes
175 gram roomboter (op kamertemperatuur)
150 gram rietsuiker of kokosbloesemsuiker
3 eieren (op kamertemperatuur)
175 gram speltmeel of ander meel / zelfrijzend bakmeel
7 gram bakpoeder
Benodgdheden: Cupcake vorm voor 12 cakes
Verwarm de oven voor op 180° C en plaats een vuurvaste ovenschaal met een laag water onderin de oven. Deze laat je staan tijdens het bakken.Vet de cakevorm in. Was de citroenmelisseblaadjes, droog ze met een schone doek en knip ze in hele kleine stukjes.
Mix de boter met de suiker in een kom. Klop vervolgens één voor één de eieren rustig door het beslag. Roer het meel en bakpoeder luchtig door het beslag. Voeg als laatste de kleingesneden citroenmelisseblaadjes toe. Vul ieder cakevormpje voor ¾ deel. Bak de cakes in het midden van de oven in 15 tot 20 minuten gaar. Haal ze uit de oven en laat afkoelen op een rooster.
Citroenmelisse- Melissa officinalis
Melissoxorto /Μελισσόχορτο
Dit oude kruid was gewijd aan de Griekse godin Artimis –door de Romeinen Diana genoemd- en was een dochter van Leto en Zeus de oppergod. De geslachtsnaam Melissa stamt af van het Griekse woord voor bij en de Grieken geloven dat bijen worden aangetrokken wanneer er takjes citroenmelisse in een lege korf zitten. Ook geldt dat als er citroenmelisse in de buurt van bijenkasten staan de bijen nooit zullen gaan zwermen. Dit geloofde men tot ver in de Middeleeuwen, een tijd waarin suiker heel kostbaar was en honing een luxe. Men zegt dat citroenmelisse hoofdpijn en spanning verzacht en het geheugen versterkt. Het werkt ook bevorderend voor de spijsvertering, tegen winderigheid en buikkramp. Gebruik verse of ingevroren blaadjes in aftreksels, want de vluchtige olie verdwijnt bij het drogen. De etherische olie uit citroenmelisse wordt bij aromatherapie gebruikt als kalmerend middel, bij depressie, slapeloosheid en hoofdpijn bij stress.
Recept: Maria de Wit.