Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Recepten met kersen en morellen

images/kersen1.jpgIngrediënten:

1 kilo kersen of morellen
500 gram suiker
½ liter wodka of tsipouro
½ liter brandewijn of metaxa ***
kaneelstokje
citroenschil van halve citroen

 

 

De zure kers (Prunus cerasus) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). In Vlaanderen en Zuid-Nederland wordt de zure kers kriek genoemd, in de rest van Nederland morel.Mijn recept voor kersen of morellen likeurzoetenkers Prunus avium


kersen of morellen jam

Was de kersen en haal de steeltjes eraf. In een grote glazen pot een laag om laag kersen/morellen en suiker, herhalen totdat kersen/morellen en suiker op zijn. Giet wodka of tsipouro over het geheel, sluit de pot en zet in zonlicht voor 4 weken, af en toe schudden zodat suiker goed oplost. Doe er na 4 weken het kaneelstokje, de citroenschil en de brandewijn/metaxa in de pot, sluit weer af en laat weer voor minstens 4 weken staan. Dit kan zelfs een jaar of langer blijven staan, wordt alleen maar lekkerder. Daarna zeven, een dagje laten staan om te ‘klaren’ en genieten van de likeur. Snoep van de gealcoholiseerde vruchten of gebruik ze (ontpit) in gebak of chocolade (mmm)


morellendrank 

ingrediënten:

images/kersenpluk.jpg1 kg morellen
1 kg suiker
½ liter water
sap van 1 grote citroen of 20 gram citroenzuur. 

 

 

 

 

Was de morellen en haal steeltjes eraf. Kook de morellen in het water op heel laag vuur voor +/- 20 minuten. Laat uitlekken in een fijn zeef of doek. Het sap moet ongeveer 1 liter zijn. Breng het sap aan de kook en voeg suiker, citroensap of citroenzuur toe. Laat dit alles weer een 10 minuten heel zachtjes koken. Haal van vuur, laat afkoelen en bewaar in een fles in de koelkast.

 


Morellen confituren 

images/kersenlepel.jpgingrediënten:

1 kg morellen
1 kg suiker
1 kop water
sap van 1 grote citroen 

 

 

 

 

 

Was de morellen/kersen en haal de pitten eruit, maar zorg ervoor dat ze heel blijven. Doe de morellen de suiker en het water in een grote pan. Zet in de koelkast voor 1 nacht. Breng de pan de volgende dag aan de kook en laat 10 minuten koken. Blijf erbij staan en roer vaak om, haal het schuim met de schuimspaan weg. Haal van het vuur en laat weer een nacht staan. De volgende dag weer aan de kook brengen, evt weer het schuim weghalen en 5 tot 10 minuten laten koken. Voeg dan het citroensap toe, laat weer even doorkoken en controleer of de siroop goed is, laat een druppel van de lepel vallen op een schoteltje en als deze niet ‘waterig’ meer is maar stroperig, dan is het goed, anders nog even doorkoken tot ze stroperig is. Haal de pan van het vuur, laat afkoelen en breng over in een heel schone maar vooral droge glazen pot en lekker lang genieten van deze zeer Griekse snoeperij.

 

kersen of morellen jam

images/kersenjam.jpgingrediënten:

2 kg morellen/kersen gewassen en ontpit
1 kg suiker of inmaaksuiker (of suiker met 40 gram pectinepoeder)
sap van 1 grote citroen 

 

 

 

 

Doe de gewassen en ontpitte morellen/kersen in een grote pan en roer er de suiker door. Zet de pan in koelkast voor 1 nacht. Breng de volgende dag alroerend aan de kook en haal het schuim met de schuimspaan weg. Roer er de citroensap en pectinepoeder met een paar lepels suiker toe, roer het goed door en laat een paar minuten doorkoken alvorens in hele schone niet te koude jampotten te gieten, af te sluiten met de deksel en zet ondersteboven voor 15 minuten. Indien gebruikmakend van inmaaksuiker, volg gebruiksaanwijzing van de inmaaksuiker.Ë

Rita's Recepten

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN