-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Recepten met kersen en morellen
- Gegevens
- Geschreven door Rita Kirligitsis
Ingrediënten:
1 kilo kersen of morellen
500 gram suiker
½ liter wodka of tsipouro
½ liter brandewijn of metaxa ***
kaneelstokje
citroenschil van halve citroen
De zure kers (Prunus cerasus) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae). In Vlaanderen en Zuid-Nederland wordt de zure kers kriek genoemd, in de rest van Nederland morel.Mijn recept voor kersen of morellen likeurzoetenkers Prunus avium
kersen of morellen jam
Was de kersen en haal de steeltjes eraf. In een grote glazen pot een laag om laag kersen/morellen en suiker, herhalen totdat kersen/morellen en suiker op zijn. Giet wodka of tsipouro over het geheel, sluit de pot en zet in zonlicht voor 4 weken, af en toe schudden zodat suiker goed oplost. Doe er na 4 weken het kaneelstokje, de citroenschil en de brandewijn/metaxa in de pot, sluit weer af en laat weer voor minstens 4 weken staan. Dit kan zelfs een jaar of langer blijven staan, wordt alleen maar lekkerder. Daarna zeven, een dagje laten staan om te ‘klaren’ en genieten van de likeur. Snoep van de gealcoholiseerde vruchten of gebruik ze (ontpit) in gebak of chocolade (mmm)
morellendrank
ingrediënten:
1 kg morellen
1 kg suiker
½ liter water
sap van 1 grote citroen of 20 gram citroenzuur.
Was de morellen en haal steeltjes eraf. Kook de morellen in het water op heel laag vuur voor +/- 20 minuten. Laat uitlekken in een fijn zeef of doek. Het sap moet ongeveer 1 liter zijn. Breng het sap aan de kook en voeg suiker, citroensap of citroenzuur toe. Laat dit alles weer een 10 minuten heel zachtjes koken. Haal van vuur, laat afkoelen en bewaar in een fles in de koelkast.
Morellen confituren
ingrediënten:
1 kg morellen
1 kg suiker
1 kop water
sap van 1 grote citroen
Was de morellen/kersen en haal de pitten eruit, maar zorg ervoor dat ze heel blijven. Doe de morellen de suiker en het water in een grote pan. Zet in de koelkast voor 1 nacht. Breng de pan de volgende dag aan de kook en laat 10 minuten koken. Blijf erbij staan en roer vaak om, haal het schuim met de schuimspaan weg. Haal van het vuur en laat weer een nacht staan. De volgende dag weer aan de kook brengen, evt weer het schuim weghalen en 5 tot 10 minuten laten koken. Voeg dan het citroensap toe, laat weer even doorkoken en controleer of de siroop goed is, laat een druppel van de lepel vallen op een schoteltje en als deze niet ‘waterig’ meer is maar stroperig, dan is het goed, anders nog even doorkoken tot ze stroperig is. Haal de pan van het vuur, laat afkoelen en breng over in een heel schone maar vooral droge glazen pot en lekker lang genieten van deze zeer Griekse snoeperij.
kersen of morellen jam
ingrediënten:
2 kg morellen/kersen gewassen en ontpit
1 kg suiker of inmaaksuiker (of suiker met 40 gram pectinepoeder)
sap van 1 grote citroen
Doe de gewassen en ontpitte morellen/kersen in een grote pan en roer er de suiker door. Zet de pan in koelkast voor 1 nacht. Breng de volgende dag alroerend aan de kook en haal het schuim met de schuimspaan weg. Roer er de citroensap en pectinepoeder met een paar lepels suiker toe, roer het goed door en laat een paar minuten doorkoken alvorens in hele schone niet te koude jampotten te gieten, af te sluiten met de deksel en zet ondersteboven voor 15 minuten. Indien gebruikmakend van inmaaksuiker, volg gebruiksaanwijzing van de inmaaksuiker.Ë