-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Recepten met Salie
- Gegevens
- Geschreven door Rita Kirligitsis
Ingrediënten:
1 ei losgeklopt
flinke scheut ouzo
wat zout
75 gram gezeefd zelfrijzend bakmeel
2 dl zonnebloemolie
16 tot 20 salieblaadjes
geraspte Parmezaanse kaas
Gefrituurde salieblaadjes
Voeg bij het losgeklopte ei de ouzo, het zout en het gezeefde zelfrijzend bakmeel tot een glad beslag. Zet in de koelkast voor 20 tot 30 minuten. Verwarm de olie in een grote koekenpan, laat de olie niet te warm worden. Haal één voor één de blaadjes door het beslag en frituur de
blaadjes aan beide kanten een aantal minuten tot ze goudbruin gebakken zijn.Laat ze uitlekken op een dubbel stuk keukenpapier, schik dan op een serveerbord en strooi er de geraspte Parmezaanse kaas over. Serveer meteen en genieten.
Salie pesto
ingrediënten:
2 à 3 tenen schoongemaakte knoflook
1 eetlepel grof zeezout
3 eetlepels fijne olijfolie
een flinke bos verse salie (alleen de blaadjes, ongewassen of goed gedroogde)
klein bosje platte peterselie
een handvol geroosterde zonnebloempitten (50 gram)
Doe de knoflooktenen, het zout, de olijfolie, gesneden salieblaadjes en peterselie en de
zonnebloempitten in de keukenmachine of blender en laat het mixen tot een gladde grove
pesto. Gebruik deze pesto in pasta’s, als vulling in een varkensrollade, of bij een
aardappelsalade
Varkensvlees/kip met salie, ouzo en room
Ingrediënten:
500 gram varkensvlees of kipfilets in grove stukken gesneden
½ dl olijfolie
bosje salie alleen de blaadjes, fijngesnede
½ dl ouzo
½ dl warm water
2 dl room
zout en peper
Bak de varkens-, kipfiletstukken aan in de warme olijfolie voor een 10tal minuten. Blus dit met de ouzo, voeg daarna het warme water toe, de gesneden salieblaadjes, bestrooi met zout en peper en laat dit nog eens 5 minuten sudderen op een lager vuur. Giet de room erbij en laat de saus wat inkoken, serveer met rijst of pasta en natuurlijk een lekkere salade.
Omdat de bramen, appels en peren uit onze tuin nog niet rijp zijn, en de salie uit onze kruidentuin schreeuwt om erkenning, vandaag een recept met salie. De salie die ik persoonlijk steeds meer ga waarderen en die bovendien veel gezonde, goede eigenschappen heeft.
Salie – Salvia officinalis
Planten behorend tot het geslacht Salvia komen over de hele wereld voor, maar de salie die algemeen in de keuken wordt gebruikt is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied. Daar werd het door de Romeinse heelmeesters het officiële redmiddel of genezer genoemd, omdat de plant in hoog aanzien stond als medicijn tegen hersen-, zenuw- en maagaandoeningen. Salie wordt voorgeschreven bij spijsverteringsstoornissen, aandoeningen van de galblaas en de lever, bij nachtelijk zweten en als gorgelwater tegen onstekingen. Ook is het goed tegen geïrriteerd tandvlees en aften, veel tandpasta’s hebben daarom een salie-extract. Salie remt de groei van ziekteveroorzakende micro-organismen.
Salie is een tot 100 cm hoge vaste plant, een sterk vertakte halfheester uit de familie van de lipbloemigen. De jonge spruiten en bladeren zijn viltig behaard, grijsgoen tot zilvergrijs. De salie bloeit in mei, de bloemen zijn paarsblauw en ruiken heerlijk. Salie wordt net als rozemarijn zowel vers als gedroogd gebruikt, maar met mate vanwege de sterke aromatische geur en de wat bittere smaak die anders snel overheerst.
In ons kookboek ‘Smaken van de Griekse Zagori’ hebben we het recept van salieijs beschreven.