Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα

images/winter in zagoria.jpgWinter: het is koud buiten, maar binnen brandt heerlijk de kachel. Het is vroeg donker, maar kaarslicht verlicht het huis. Meer dan in andere jaargetijden vormt de keuken het hart van het huis. Verrukkelijke geuren lokken ons (te vroeg) aan tafel. Wie de recepten van “onze huiskok” Rita wel eens maakt, of beter nog, in hotel Porfyron heeft gelogeerd, weet als geen ander dat de Griekse keuken niet alleen erg smakelijk is, maar ook gezond: met veel verse ingrediënten. Rita heeft op maandag 3 december 2007 haar eerste recept op de website van Porfyron geplaatst. Omdat dus niet al haar recepten op onze website staan volgt onderstaand een aantal feestelijke recepten voor kerst die eerder werden gepubliceerd. Misschien krijgt u inspiratie voor uw Griekse kerstdiner!

 

Griekse oliebollen – Loukoumades

images/loukoumades.jpegingrediënten:

1 pakje droge gist of 30 gram verse gist.
2 koppen lauw/warm water
1 theelepel suiker
4 koppen bloem
1 theelepeltje zout

Mais of zonnebloemolie
Honing
Kaneel.

 

Los de gist op in 1 kop lauw warm water. Voeg de theelepel suiker toe en 2 koppen bloem en meng het tot een mooi glad deeg. Dek dit af met natte doek en laat het op een warme plaats rijzen.
Als het flink gerezen is voeg dan de overgebleven water, zout en de rest van de bloem bij tot een dik glad deeg en laat dit nog ruim een uur rijzen.


Verhit voldoende olie in een hoge grote pan, probeer met een kleine beetje deeg of de olie warm genoeg is, laat de olie niet te warm worden. Neem een koffielepel (of een niet te volle dessertlepel) met deeg en laat voorzichtig in de olie zakken. De “loukoumades” moeten zo groot als soesjes worden en natuurlijk gaar van binnen. Als de olie te warm is, worden ze te snel bruin en zijn niet gaar van binnen.

 

Haal de “loukomades” – als ze goudbruin zijn geworden - met een schuimspaan uit de olie, laat ze uitlekken op goed absorberend keukenpapier. Schik ze vervolgens op een schaal en giet er de honing overheen met evt een beetje kaneel. Als u geen liefhebber bent van honing, kunt u ook kaneel en poedersuiker gebruiken. Dien ze warm op en smullen maar.

 


Gevulde Kerstkalkoen – Galopula gemisti Xristoujeniatiki


images/kalkoen 2.jpgingrediënten:

1 kalkoen van circa 5 kg
1 grote ui gesnipperd
½ kg gehakt half om half
2 dl droge witte wijn
200 gr rijst
100 gr krenten of rozijnen
100 gr pijnboompitten
20 draadjes/meeldraden saffraan
300 gr gekookte, schoongemaakte kastanjes – klein gesneden
Zout- peper, 1 eetlepel verse salie fijngehakt – 1 eetlepel verse rozemarijn fijngehakt,
200 gr boter + 2 eetlepels boter + 2 eetlepels olijfolie
2 dl vers sinaasappelsap, sinaasappelschil van 1 sinaasappel- evt. borrelglas sinaasappellikeur 


Was de kalkoen en wrijf het vlees in met zout en peper.


Breng 3 dl water met de salie, rozemarijn en de saffraan aan de kook en laat 5 minuten heel zachtjes doorkoken.
In een koekenpan de gehakte ui een paar minuten bakken in de 2 eetlepels boter met olijfolie, voeg het gehakt toe, laat alles ongeveer 5 minuten smoren, zet het vuur hoger, blus dit alles met de witte wijn, en het kruidenmengsel (water, salie, rozemarijn en saffraan), de rijst, krenten en pijnboompitten, laat het geheel 15 minuten koken voordat u tot slot de kastanjes er door heen roert en op smaakt brengt met zout en peper.


Verwarm de oven op 180°C. Vul de kalkoen met het mengsel, probeer onder de huid hier en daar een stukje sinaasappelschil te stoppen, en nog een stuk sinaasappelschil bij de vulling voordat u de kalkoen met een stevige katoenen draad dichtnaait of de poten bij elkaar knoopt zodat de vulling op zijn plaats blijft.


Leg de kalkoen op een grote braadslee of ovenschaal en bedek deze met een stuk bakpapier, plaats in de oven voor een uur. Smelt de boter in een pan en roer hier het verse sinaasappelsap door. Haal het bakpapier van de kalkoen, bestrijk nu elke 10 minuten de kalkoen ruim met het boter/sinaasappelsap mengsel voor nog een uur.
Als de kalkoen na in totaal 2 uur gaar en mooi bruin is, breng de kalkoen op een schaal, meng de jus evt. met wat sinaasappellikeur, giet dit sausje over de kalkoen en serveer meteen.


Een prachtig kerstgerecht, wel alleen voor vleeseters!

 

Kerstkoekjes -  Melomakaronas


images/kerstkoekje 2.jpgingrediënten:

Voor het deeg:
1 kg tarwebloem
1 theelepel soda (voor eten = natriumwaterstofcarbonaat – E500)
2 theelepels bakpoeder
1 kop suiker
2 koppen olijfolie of maïsolie
½ kop cognac of Metaxa
½ kop vers sinaasappelsap + geraspte schil van 1 sinaasappel
Klein beetje kaneelpoeder

Voor de siroop
½ kg honing
2 koppen suiker
2 koppen water

Voor de ganering:
Gehakte walnoten – kaneelpoeder 

 

Verwarm de oven voor op 180C.


Doe de suiker in de cognac//Metaxa en roer tot ze is opgelost.Zeef de bloem met de soda en bakpoeder. Vermeng de olie met de cognac, suiker, sinaasappelsap plus schil  en voeg dit mengsel toe aan de bloem en kneed tot een soepel deeg is ontstaan.


Draai er langwerpige, kleine balletjes van en verdeel de balletjes op een met bakpapier bedekte bakplaat en druk ze 
met een vork iets plat. Zorg dat er tussen de balletjes een ruimte overblijft van 7 à 8 cm.
Bak ze in ongeveer 25 tot 30 minuten gaar. Ondertussen de suiker met honing en water in een pan aan de kook 
brengen en ongeveer 5 minuten zachtjes laten inkoken. Haal de koekjes uit de oven, leg ze in een schaal en giet de 
siroop over de nog warme koekjes.

 
Na 15 minuten brengt u ze over op een andere schaal en bestrooit ze met de gehakte walnoten en kaneel.
Voor ongeveer 25 tot 30 koekjes.

 

Als u ze nu maakt zult u zeker voor de Kerst dit recept nog een keer herhalen en mocht u ook lid zijn van een koekjesclub dan mag u dit recept waarschijnlijk nog vele malen herhalen. Zeker is dat u er van zult genieten, het huis ruikt overheerlijk naar de verse kerstkoekjes, het is een eenvoudig recept om te maken en ze zijn overheerlijk deze melomakaronas.

 

Gestoofde gevulde appeltjes in wijnsaus – Milo krasato

images/kerstappel.jpgingrediënten:


1 kg kleine, zoete appeltjes of stoofpeertjes (10 tot 15)
10 tot 15 gedroogde pruimen
1 fles rode wijn (geen zoete)
400 gr suiker
3 à 4 kaneelstokjes
20 kruidnageltjes
Schilletje van citroen of sinaasappel

 

Schil de appeltjes en haal met een appelboor het klokhuis eruit, stop in elk appeltje minstens een pruim en leg ze in een ruime pan.


Strooi de suiker over de appeltjes in de pan en giet er de rode wijn over, steek de kaneelstokjes tussen de appeltjes en strooi er de kruidnageltjes over. Een schilletje van een citroen en/of sinaasappel is lekker maar niet noodzakelijk.


Breng alles aan de kook en laat op een zacht vuur alles minstens een half uur koken totdat de appels gaar zijn, ze mogen niet stuk koken. Neem met een grote lepel of schuimspaan de appels uit de pan, doe ze in een schaal en laat de siroop nog even inkoken, er moet wel genoeg overblijven om per appel een paar eetlepels siroop bij de appel te kunnen serveren. Giet de siroop dan warm over de appeltjes, laat alles afkoelen of serveer voordat ze zijn afgekoeld.


Een erg lekker, eenvoudig en gezond nagerecht, waar iedereen, groot en klein, van zal smullen.

 

Nog een recept voor winterperen in wijnsaus.

images/winter zagoria 2.jpgingrediënten:

6 stevige, flinke peren, geschild en evt. met de steel er nog aan
2 koppen rode wijn
½ kop suiker
½ kop krenten
Vanillestokje of suiker
Paar kruidnagels 
Citroensap

 

Zet de geschilde peren rechtop in een pan en besprenkel de peren met citroensap.
Strooi de suiker en krenten over de peren in de pan en giet de rode wijn erover, voeg het vanillestokje of suiker toe en een paar kruidnagels, breng aan de kook en laat de peren met de deksel op de pan ongeveer 20 minuten heel zachtjes koken, laat ze niet te zacht worden. Garneer met de krenten en de wijnsiroop en voor de liefhebbers met wat geslagen room.

 

Haan in wijn – tomatensaus – Kokkora kokinisto

images/kersthaan.jpgingrediënten:

 

1 mooie grote haan in 4 of 5 stukken gesneden
2 grote lepels braadboter (of halve kop vloeibare braadboter)
1 grote ui
2 glazen witte wijn
3 ontvelde, mooie tomaten in kleine blokjes gesneden of 1 blik tomaten in blokjes (geen puree)
3 kaneelstokjes
Zout en peper, evt. een mespuntje gemberpoeder en/of knoflookteentje

 

Laat in een ruime braadpan de braadboter goed warm worden, voeg de klein gesnipperde ui toe en laat deze glazig zacht worden, voeg dan op hoog vuur de in stukken gesneden haan toe en schroei het vlees in een aantal minuten dicht. Voeg dan – nog steeds op hoog vuur - de witte wijn toe, dan zout, peper, 3 kaneelstokjes en de in blokjes gesneden tomaten. Voeg nu 2 glazen water toe, draai het vuur laag en laat alles in ongeveer 45 minuten zachtjes gaar worden.


Blijf controleren of het water niet verdampt is er meer water moet worden toegevoegd. Kijk of de haan na 45 minuten goed gaar is om te serveren, laat anders wat langer sudderen.
Lekker bij dit “kokinisto” gerecht is een pasta bijv. penne of spaghetti of aardappelpuree. Er moet voldoende saus zijn om over de haan, pasta en/of aardappelpuree te serveren.
Een heerlijk gerecht met kaneel, nu eens niet in gebak of koek gebruikt.

 

Geniet van dit gerecht dat misschien een lekker alternatief is voor de bekende kerstkalkoen!

 

Chocolade sinaasappelbrood

images/kerstkeuken 2.jpgingrediënten:

150 gr honing
150 gr basterdsuiker
1 zakje bakpoeder
1 theelepeltje anijszaadjes
250 gr bloem
100 gr rozijnen
100 gr amandelen
100 gr pijnboompitten
100 gr geconfijte sinaasappelschil
100 gr chocolade (bitter) in stukjes
boter - evt. 1 zakje chocoladeglazuur

 

Doe de honing met de suiker, de bakpoeder en het anijszaad in een kom. Schenk hier 2 dl kokend water op, en meng hier langzaam deel voor deel, de gezeefde bloem door en kneed alles zorgvuldig dooreen. Merg er de rozijnen, amandelen pijnboompitten en de geconfijte sinaasappelschilletjes en de stukjes chocolade door. Vet een schaal of springvorm met een doorsnede van ongeveer 24 cm in en bestrooi deze met bloem

.
Doe het deeg over in de vorm en bak het in ca. 45 min. op 140 C.


Controleer met een sateprikker of het brood gaar is.


Laat het brood afkoelen en ingepakt in folie 10 dagen rusten.
Mocht u het willen bestrijken met de chocoladeglazuur, maak de glazuur of volg de bereidingswijze op het zakje en bestrijk het brood.

 


Γράμμα του Χειμώνα (winterbrief) - Δημήτρης Υφαντής

 

Voor meer smakelijke en gezonde recepten van Rita kijkt u op: www.porfyron.com/recepten

 

 

Rita's Recepten

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN