Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele

 

images/kormos.jpgingrediënten:


Boomstammetje - Kormos

 

1 ½ pak, minstens 250 gram biscuitjes

250 gr margarine of boter

175 gr poedersuiker

5 eetlepels cognac (Metaxa) (1/2 dl)

5 eetlepels cacao (50 gr)

100 gr walnoten grof gehakt

 

 

Smelt de margarine of boter en breek of hak de biscuitjes en walnoten in kleine stukjes.

Doe alle ingrediënten in een kom en meng goed totdat een dikke brei is ontstaan.

Laat een half uurtje goed afkoelen in koelkast. Neem een vel aluminium of bakpapier en breng het mengsel hierop, maak nu een rol en laat in de koelkast 3 tot 4 uur opstijven zodat u er plakken van kunt snijden en opdienen met evt. wat cacao.

Indien u een cakevorm wilt gebruiken, bedek de vorm met bakpapier en druk de massa goed aan in de cakevorm.

In plaats van cognac kunt u natuurlijk ook likeur naar keuze gebruiken of zonder alcohol een vijftal lepels marmelade, bv sinaasappel- of mandarijn marmelade, de walnoten kunt u vervangen door hazelnoten, amandelen of zonnebloempitten.

U kunt deze mozaïek cake ook in de diepvries laten opstijven, dan een uur voor gebruik uit de diepvries halen en serveren.

 

Lavendelgelei – Levanda gele

 

images/lavendel 3.jpgingrediënten:

 

2 dl witte, fris, fruitige wijn (niet al te droog)

2 eetlepels crème de cassis of zwarte bessen siroop

3 eetlepels suiker

2 eetlepels citroensap, vers geperst

2 dl appelsap

3 eetlepels lavendelbloemen (de paarse aren van de takjes halen)

4 witte gelatine blaadjes

1 dl water


Verwarm de wijn samen met de crème de cassis (of siroop), de suiker, het citroensap en het appelsap en blijf roeren tot de suiker is opgelost.

Neem de pan van het vuur, voeg de lavendelbloemen toe en laat het een half uurtje staan.

Week de gelatine in het water. Zeef het lavendelmengsel. Verwarm het weekvocht op een laag vuur en voeg de gelatine toe en roer dit erdoor totdat die is opgelost. Laat het mengsel niet koken!!!

Schenk de gelei in mooie glaasjes en laat ze minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

Garneer de glaasjes met wat achtergehouden lavendel bloemetjes.

 

Rita's Recepten

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN