Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.

Kerst TafelIngrediënten:

10 gram gewassen-gedroogde salieblaadjes
2 kleine teentjes knoflook
75 gram amandelen
75 gram geraspte parmezaanse kaas
6 tot 8 eetlepels goede olijfolie
2 eetlepels citroensap
wat peper en zout 

 

Bereiden: we beginnen met de saliepesto 
 
In de blender of keukenmachine: 10 gram gewassen-gedroogde salieblaadjes, zonder steeltjes of harde vertakkingen, 2 kleine teentjes knoflook, 75 gram amandelen –ongebrand-ongezouten 75 gram geraspte parmezaanse kaas, 6 tot 8 eetlepels goede olijfolie, mix dit in de blender tot gladde pesto. Doe er dan 2 eetlepels citroensap bij, wat peper en zout, mix het nog een keer en proef of de pesto zo nodig meer olie, citroensap en/of peper en zout nodig heeft. 
 
Gevulde kalfs/kip/varkensfilet
 
ingrediënten:
 
4 filets (kalfs-kip of varken) mooi dun, van ongeveer 20/15 cm,
Salie pesto –zout- peper
120 gram verse kaas –myzithra, anthotyros of makkelijker in NL ricotta
Ongeveer 100 gram geklaarde boter (ghee)
1 ½ dl droge witte wijn

 
bereiden:
 
Indien de filets niet dun genoeg zijn, leg ze tussen vetvrij papier en sla er met de achterkant van een mes of met een snijplank op zodat ze wat dunner worden. Bestrooi ze met een beetje zout en peper en leg op de onderkant in de breedte (15 cm) een rolletje salie pesto, ongeveer een paar cm dik, van links naar rechts. Vervolgens een paar lepels van de verse kaas – ricotta. Rol nu de filet tot een dikke rol die je vervolgens “vastzet” met een tandenstoker. Zet ze ingepakt in cellofaan folie in de koelkast tot gebruik (of zelfs in de diepvries tot gebruik). 
 
 
 
Verwarm de oven op 180C
 
Verwarm de boter in een bakpan, de boter moet erg warm worden maar niet verbranden. Bak ze in de boter krokant en mooi bruin rondom, in één tot een paar minuten. Blus met de witte wijn en laat de wijn in een paar minuten inkoken. Breng over in een ovenschaal en bak deze afgedekt met aluminium folie voor 10 tot 15 minuten. Direct serveren. 
 
Lekker met citroen aardappeltjes uit de oven:
 
images/kerstporfyron5.jpgingrediënten:
 
1 kg aardappelen
½ dl olijfolie
wat peper, zout, oregano
(geperst knoflookteentje)
dl tot 1 dl citroensap
dl witte wijn of water
 
bereiden:
 
Verwarm de oven tussen de 200 -250C.
 
Verwarm de oven tussen de 200 -250C. Schil 1 kg aardappelen en snijd ze in grove stukken. Giet er een ½ dl olijfolie over, strooi er wat zout, peper en oregano (misschien een geperst knoflookteentje) over en ongeveer ½ dl tot 1 dl citroensap. Hussel het goed door elkaar en breng over in een ovenschaal. Giet er een dl droge witte wijn over of een dl water en zet in de oven tot ze goudbruin, gaar en zacht zijn geworden in ongeveer ¾ tot 1 uur. Een paar keer omscheppen zodat alle aardappeltjes een goudbruin kleurtje krijgen.
 
Extra lekker als u vrienden uitnodigt om mee te eten. Smakelijk eten.

Rita's Recepten

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN