-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
- Gegevens
- Geschreven door Rita Kirligitsis
Ingrediënten:
10 gram gewassen-gedroogde salieblaadjes
2 kleine teentjes knoflook
75 gram amandelen
75 gram geraspte parmezaanse kaas
6 tot 8 eetlepels goede olijfolie
2 eetlepels citroensap
wat peper en zout
Bereiden: we beginnen met de saliepesto
In de blender of keukenmachine: 10 gram gewassen-gedroogde salieblaadjes, zonder steeltjes of harde vertakkingen, 2 kleine teentjes knoflook, 75 gram amandelen –ongebrand-ongezouten 75 gram geraspte parmezaanse kaas, 6 tot 8 eetlepels goede olijfolie, mix dit in de blender tot gladde pesto. Doe er dan 2 eetlepels citroensap bij, wat peper en zout, mix het nog een keer en proef of de pesto zo nodig meer olie, citroensap en/of peper en zout nodig heeft.
Gevulde kalfs/kip/varkensfilet
ingrediënten:
4 filets (kalfs-kip of varken) mooi dun, van ongeveer 20/15 cm,
Salie pesto –zout- peper
120 gram verse kaas –myzithra, anthotyros of makkelijker in NL ricotta
Ongeveer 100 gram geklaarde boter (ghee)
1 ½ dl droge witte wijn
bereiden:
Indien de filets niet dun genoeg zijn, leg ze tussen vetvrij papier en sla er met de achterkant van een mes of met een snijplank op zodat ze wat dunner worden. Bestrooi ze met een beetje zout en peper en leg op de onderkant in de breedte (15 cm) een rolletje salie pesto, ongeveer een paar cm dik, van links naar rechts. Vervolgens een paar lepels van de verse kaas – ricotta. Rol nu de filet tot een dikke rol die je vervolgens “vastzet” met een tandenstoker. Zet ze ingepakt in cellofaan folie in de koelkast tot gebruik (of zelfs in de diepvries tot gebruik).
Verwarm de oven op 180C
Verwarm de boter in een bakpan, de boter moet erg warm worden maar niet verbranden. Bak ze in de boter krokant en mooi bruin rondom, in één tot een paar minuten. Blus met de witte wijn en laat de wijn in een paar minuten inkoken. Breng over in een ovenschaal en bak deze afgedekt met aluminium folie voor 10 tot 15 minuten. Direct serveren.
Lekker met citroen aardappeltjes uit de oven:
ingrediënten:
1 kg aardappelen
½ dl olijfolie
wat peper, zout, oregano
(geperst knoflookteentje)
dl tot 1 dl citroensap
dl witte wijn of water
bereiden:
Verwarm de oven tussen de 200 -250C.
Verwarm de oven tussen de 200 -250C. Schil 1 kg aardappelen en snijd ze in grove stukken. Giet er een ½ dl olijfolie over, strooi er wat zout, peper en oregano (misschien een geperst knoflookteentje) over en ongeveer ½ dl tot 1 dl citroensap. Hussel het goed door elkaar en breng over in een ovenschaal. Giet er een dl droge witte wijn over of een dl water en zet in de oven tot ze goudbruin, gaar en zacht zijn geworden in ongeveer ¾ tot 1 uur. Een paar keer omscheppen zodat alle aardappeltjes een goudbruin kleurtje krijgen.
Extra lekker als u vrienden uitnodigt om mee te eten. Smakelijk eten.