Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie

images/rita recept februari 24.jpegIngrediënten:

4 eetlepels geklaarde boter, of gewone boter maar geen magarine

1 kg lamskoteletten of 800 gram lamsvlees in grove blokken gesneden

2 rode uien gesnipperd

2 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst

1 dl rode wijn

2 blikken gehakte tomaten, 600 tot 800 gram (uit blik omdat het nu geen tomatentijd is en ze niet lekker zijn)

Zout – peper- beetje paprikapoeder (wij gebruiken geen kaneel maar dat kan evt wel)

500 gram dunne spaghetti/spagettini of orzo

Geraspte parmezaanse of kefalotiri kaas of fetakaas 

Voor de vegetarische versie neem 800 gram tot 1 kg verschillende groenten, - champignons, spruitjes, pompoen, paprika, bloemkool of brocolli, prei, kool. Kies een stuk of 5 soorten groenten, snijd ze in stukken van ongeveer 2/3 cm en spoel ze af, grote champignons en spruiten mogen door het midden.

 

Yiouvetsi is een traditioneel eenpansgerecht van lams, rund of kippenvlees met tomaat en pasta, dit kan kritharaki/orzo zijn of spaghetti. Er is ook een vegetarische versie die ik ook zal geven. Vandaag het volop geprezen recept van Yiannis, met lamsvlees en hij maakt het met spaghetti.

 

bereiding:


Verhit de boter in een zware braadpan met dikke bodem en voeg de uien toe, bak ze in een vijftal minuten glazig, voeg het vlees toe en bak het aan alle kanten op een niet te hoog vuur goudbruin. Blus met de rode wijn en voeg de gehakte tomaten, zout, peper en wat paprika poeder toe. Voeg dan zoveel water toe tot alles onder staat en laat het minstens een uur op een klein vuurtje zacht en gaar worden.

 

Voor de vegetarische versie voeg je niet het vlees maar de groenten toe en kun je beter witte wijn nemen om te blussen. Kook alles een kwartiertje voordat de pasta wordt toegevoegd en alles in de oven gaat om te garen.

 

images/recept rita februari 24.jpegNa een uur (of kwartier) doe alles in een ingevette tapsi/ovenschotel of stenen stoofschotel en voeg de pasta toe, de spaghetti of de orzo, voeg kokend water toe tot alles ongeveer onder water staat en roer dit voorzichtig om. Zet in voorverwarmde oven op 180° C en bak alles gaar in ongeveer 15 tot 20 minuten. Houd in de gaten dat er voldoende water blijft om de pasta te garen. Het moet geen soep maar ook niet helemaal droog worden. Voeg dan de geraspte kaas toe of voor de vegetarische versie, na 10 minuten in de oven voeg dan 200 gram fijngebrokkelde feta toe en plaats weer in de oven voor 5 à 10 minuten.

 

Serveer met extra geraspte kaas, een lekkere groene salade en een mooi glas wijn, wedden dat dit ook helpt tegen de winterdepressie.

Rita's Recepten

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN