-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
- Gegevens
- Geschreven door Rita Kirligitsis
Ingrediënten:
4 eetlepels geklaarde boter, of gewone boter maar geen magarine
1 kg lamskoteletten of 800 gram lamsvlees in grove blokken gesneden
2 rode uien gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt of geperst
1 dl rode wijn
2 blikken gehakte tomaten, 600 tot 800 gram (uit blik omdat het nu geen tomatentijd is en ze niet lekker zijn)
Zout – peper- beetje paprikapoeder (wij gebruiken geen kaneel maar dat kan evt wel)
500 gram dunne spaghetti/spagettini of orzo
Geraspte parmezaanse of kefalotiri kaas of fetakaas
Voor de vegetarische versie neem 800 gram tot 1 kg verschillende groenten, - champignons, spruitjes, pompoen, paprika, bloemkool of brocolli, prei, kool. Kies een stuk of 5 soorten groenten, snijd ze in stukken van ongeveer 2/3 cm en spoel ze af, grote champignons en spruiten mogen door het midden.
Yiouvetsi is een traditioneel eenpansgerecht van lams, rund of kippenvlees met tomaat en pasta, dit kan kritharaki/orzo zijn of spaghetti. Er is ook een vegetarische versie die ik ook zal geven. Vandaag het volop geprezen recept van Yiannis, met lamsvlees en hij maakt het met spaghetti.
bereiding:
Verhit de boter in een zware braadpan met dikke bodem en voeg de uien toe, bak ze in een vijftal minuten glazig, voeg het vlees toe en bak het aan alle kanten op een niet te hoog vuur goudbruin. Blus met de rode wijn en voeg de gehakte tomaten, zout, peper en wat paprika poeder toe. Voeg dan zoveel water toe tot alles onder staat en laat het minstens een uur op een klein vuurtje zacht en gaar worden.
Voor de vegetarische versie voeg je niet het vlees maar de groenten toe en kun je beter witte wijn nemen om te blussen. Kook alles een kwartiertje voordat de pasta wordt toegevoegd en alles in de oven gaat om te garen.
Na een uur (of kwartier) doe alles in een ingevette tapsi/ovenschotel of stenen stoofschotel en voeg de pasta toe, de spaghetti of de orzo, voeg kokend water toe tot alles ongeveer onder water staat en roer dit voorzichtig om. Zet in voorverwarmde oven op 180° C en bak alles gaar in ongeveer 15 tot 20 minuten. Houd in de gaten dat er voldoende water blijft om de pasta te garen. Het moet geen soep maar ook niet helemaal droog worden. Voeg dan de geraspte kaas toe of voor de vegetarische versie, na 10 minuten in de oven voeg dan 200 gram fijngebrokkelde feta toe en plaats weer in de oven voor 5 à 10 minuten.
Serveer met extra geraspte kaas, een lekkere groene salade en een mooi glas wijn, wedden dat dit ook helpt tegen de winterdepressie.