-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
- Gegevens
- Geschreven door Rita Kirligitsis
ingrediënten:
2 kg kweeperen
2 kg suiker
Sap van 2 citroenen
Een paar eetlepels cognac
Evt. een paar laurierbladeren
Kweepeer zoet –Kidonoloukoumia
Wrijf met een zachte doek het dons van de kweeperen, was en droog de peren.
Verwijder lelijke plekken en snijd ze in vieren of nog kleinere stukken als het hele grote peren zijn.
Kook ze in een ruime pan geheel onder water tot ze gaar zijn, in ongeveer een half uur.
Haal het fruit uit het kookwater (wat bewaard kan worden voor een volgende keer jam maken omdat hierin erg veel pectine zit) verwijder de schil en het klokkenhuis, voeg 1750 gram suiker toe en roer tot een gladde pasta is ontstaan zonder stukjes peer en zo dik is als dikke pasta, voeg citroensap toe en laat weer even koken totdat de pasta zich loslaat van de pan. Of laat het fruit uitlekken en haal alle stukken gekookt fruit door een draaizeef, vervolgens 1750 gram suiker toevoegen, aan de kook brengen met het citroensap en zachtjes laten koken totdat een gladde pasta is ontstaan die zich loslaat van de kanten en bodem van de pan.
Bekleed de bodem van een bakblik met vetvrij papier, maak het papier nat met een lepel cognac, strooi er wat suiker over en giet hierover dan de kweepeerpasta tot een ongeveer 2cm dikke laag. Zet een paar dagen weg om te laten drogen, bestrijk de bovenkant nu ook met wat cognac en verdeel de rest van de suiker erover. Laat nog enige tijd drogen en snijd in kleine stukjes/snoepjes, ter grootte van een loukoumi met een scherp met olie ingevet mes. Bewaar ze besuikerd in dozen of in een luchtdicht blik met wat laurierbladeren ertussen. Geniet de hele winter van dit gezonde, heerlijke ‘snoep’.
Paprika zuur – Toursi piperies
ingrediënten:
1 kg paprika’s (rode/groene) evt. 1 pepertje
200 gram uien
1 eetlepel zeezout
100 gram suiker (of meer/minder)
3 dl rode wijnazijn
1 eetlepel gemalen mosterdpoeder
1 eetlepel worcester saus of zoute ketjap
Was de paprika’s, schil de uien en snijd ze in grove stukken.
In een ruime pan de gesneden groente met wijnazijn, suiker, mosterdpoeder en zeezout aan de kook brengen, 10 minuten zachtjes laten koken, daarna 1 eetlepel worcester saus toevoegen en in hele schone, warme potten verdelen, sluiten met een onbeschadigd deksel en 20 minuten ondersteboven laten staan, dan etiketteren en na 10 dagen hebt u een lekker bijgerecht, lekker met koolsalade en een prima manier om de laatste paprika’s uit de tuin te verwerken.