-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Dolmadakia van snijbiet
- Gegevens
- Geschreven door Rita Kirligitsis
Ingrediënten:
20 verse mooie snijbietbladeren (mocht je dit niet kunnen vinden op de markt of bij de boer, andijviebladeren kan ook).
1 dl olijfolie
2 middelgrote uien (ongeveer 250 gram) schoongemaakt en fijngesneden
200 gram ongekookte risotto rijst
25 gram pijnboompitten
Zout en peper
Half bosje dille, gewassen en fijngesneden
1 ½ dl kokend water + ongeveer ½ liter kokend water
1 citroen in plakken gesneden
Snijbiet behoort tot de vergeten groenten, wordt ook wel warmoes of bietola genoemd. In Griekenland kennen we het als seskoula – σεσκούλα en in Italië bietole en daar maken ze met Pasen een paastaart Torta Pasqualina. Gelukkig heeft Lena het in haar tuinkas en gaan we er heerlijke dolmadakia van maken.
Bereiding:
Zet een ruime pan met water op het vuur en voeg de blancheer de snijbiet voor 1 minuut (niet meer!) in het kokende water, haal ze voorzichtig eruit en laat de bladeren snel afkoelen.
Verhit de helft van de olijfolie in een ruime pan en laat hierin de fijngesneden ui heel zachtjes (laagste vuurtje) 15 minuten carameliseren tot ze zacht zijn. Voeg de rijst en pijnboompitten toe en bak even mee totdat het geheel glazig is. Voeg zout en peper toe en het kokende water. Laat dit zachtjes koken totdat de rijst het water heeft opgenomen, roer er de helft van de dille doorheen en laat de rijst afkoelen. Leg nu een snijbietblad op een bord of plank en snij voorzichtig de dikke nerf eruit. Leg nu een eetlepel van het rijstmengsel in het midden van elk blad, vouw de zijkanten naar het midden en rol het voorzichtig op. Niet te stevig, de rijst is nog niet gaar en moet kunnen uitzetten. Bedek de bodem van een ondiepe pan met de nerven en evt.wat overgebleven bladeren en leg de dolmadakia naast elkaar op de bodem totdat deze bedekt is. Leg de citroenplakjes op de rolletjes, voeg de rest van de olijfolie toe en ongeveer een ½ literwarm water tot ze voor driekwart tot bijna onder staan. Plaats een bord ondersteboven op om te zorgen dat ze niet open gaan en laat ze gedurende 20 tot 25 minuten op een heel laag vuur gaar stomen. Laat de rolletjes wat afkoelen, strooi er de overgebleven dille over en het evt.overgebleven vocht. Heerlijk met tzaziki als voorgerecht of als meze bij een glas tsipouro.