Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Dolmadakia van snijbiet 

Dolmadakia van snijbietIngrediënten:

20 verse mooie snijbietbladeren (mocht je dit niet kunnen vinden op de markt of bij de boer, andijviebladeren kan ook).
1 dl olijfolie
2 middelgrote uien (ongeveer 250 gram) schoongemaakt en fijngesneden
200 gram ongekookte risotto rijst
25 gram pijnboompitten
Zout en peper
Half bosje dille, gewassen en fijngesneden
1 ½ dl kokend water + ongeveer ½ liter kokend water
1 citroen in plakken gesneden

 

Snijbiet behoort tot de vergeten groenten, wordt ook wel warmoes of bietola genoemd. In Griekenland kennen we het als seskoula – σεσκούλα en in Italië bietole en daar maken ze met Pasen een paastaart Torta Pasqualina. Gelukkig heeft Lena het in haar tuinkas en gaan we er heerlijke dolmadakia van maken. 

 

Bereiding:

images/snijbiet.jpgZet een ruime pan met water op het vuur en voeg de blancheer de snijbiet voor 1 minuut (niet meer!) in het kokende water, haal ze voorzichtig eruit en laat de bladeren snel afkoelen.
Verhit de helft van de olijfolie in een ruime pan en laat hierin de fijngesneden ui heel zachtjes (laagste vuurtje) 15 minuten carameliseren tot ze zacht zijn. Voeg de rijst en pijnboompitten toe en bak even mee totdat het geheel glazig is. Voeg zout en peper toe en het kokende water. Laat dit zachtjes koken totdat de rijst het water heeft opgenomen, roer er de helft van de dille doorheen en laat de rijst afkoelen. Leg nu een snijbietblad op een bord of plank en snij voorzichtig de dikke nerf eruit. Leg nu een eetlepel van het rijstmengsel in het midden van elk blad, vouw de zijkanten naar het midden en rol het voorzichtig op. Niet te stevig, de rijst is nog niet gaar en moet kunnen uitzetten. Bedek de bodem van een ondiepe pan met de nerven en evt.wat overgebleven bladeren en leg de dolmadakia naast elkaar op de bodem totdat deze bedekt is. Leg de citroenplakjes op de rolletjes, voeg de rest van de olijfolie toe en ongeveer een ½ literwarm water tot ze voor driekwart tot bijna onder staan. Plaats een bord ondersteboven op om te zorgen dat ze niet open gaan en laat ze gedurende 20 tot 25 minuten op een heel laag vuur gaar stomen. Laat de rolletjes wat afkoelen, strooi er de overgebleven dille over en het evt.overgebleven vocht. Heerlijk met tzaziki als voorgerecht of als meze bij een glas tsipouro.

Rita's Recepten

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN