-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
- Gegevens
- Geschreven door Rita Kirligitsis
ingrediënten:
2 rijpe granaatappels
2 eetlepels gemalen amandelen
1 eetlepel sesamzaadjes
1 eetlepel gehakte pompoenpitten
1 eetlepel gehakte pijnboompitten
2 eetlepels tsipero
De geest van de granaatappel
Bereiding:
Was de granaatappels en snijd ze horizontaal door, boven een schaal sla je met een lepel op een helft van de granaatappel zodat de pitjes eruit vallen, vang ook het vocht op maar haal de bittere wit/gele velletjes van de pitjes.
Rooster de pijnboompitten, pompoenpitten en sesamzaadjes in een droge koekenpan totdat ze licht beginnen te kleuren haal van het vuur en hak ze fijn samen met de granaatappelpitten, meng met de gemalen amandelen en roer er de tsipero en het granaatappelsap door. Een heerlijk mengsel voor op notenbrood, op de Griekse tsoureki of in de Griekse yoghurt, maar ook op een Hollands beschuitje. Bewaar het tot een week in de koelkast.
De granaatappel, symbool van liefde en vruchtbaarheid, zou al 2000 jaar v Chr. in Griekenland bekend zijn.
De vrucht kan wel 150 zaadjes/pitjes per vrucht bevatten, vormt de basis van grenadine en staat bekend als een afrodisiacum.
Nu het Grieks-Frans-Nederlandse recept van de courgettejam:
ingrediënten:
1 kg geraspte courgette (met schil en zonder pitten)
3 bio citroenen, rasp en sap
1 bio sinaasappel, rasp en sap
2 eetlepels kruiden (neem gewoon uit eigen tuin zoals tijm, oregano, salie, rozemarijn, lavendel en majoraan,
een eetlepel geraspte gember is ook erg lekker)
2 theelepels kaneel of speculaaskruiden
½ kg geleisuiker of marmello naar believen
Bereiding:
Meng de courgette met het sap, de rasp van de sinaasappel en citroenen en de kruiden in een grote pan en breng al roerend aan de kook, de geleisuiker erbij en nogmaals 4 minuten koken volgens gebruiksaanwijzing, of laat alles 3 minuten koken, daarna de marmello erbij en volgens gebruiksaanwijzing nog een minuut koken.
Als u nu schone, warme (zodat het glas niet springt als de gloeiend hete jam erin komt!) jampotten klaar hebt staan, doet u de hete jam in de potten, sluit ze en zet ze ondersteboven voor 15 a 20 minuten.
Een heerlijke verrassende jam, ook erg lekker met/op kaas of feta.