Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Vegetarische Fricassee

fricasse

Ingrediënten:

  • 50 gram geklaarde boter, + 4 eetlepels olijfolie
  • 6 lente-uitjes gewassen en in kleine ringetjes gesneden
  • 250 gram gemengde paddenstoelen, (cantharellen – kastanjechampignons en o.a.) gesneden in plakjes
  • 2 worteltjes gewassen en geraspt
  • (250 gram kipfilet voor de vleesliefhebbers, maar je mist het vlees echt niet in dit gerecht)
  • 250 gram zo klein mogelijke courgettes (die zijn het lekkerst), gewassen en in plakken gesneden
  • 1 dl witte droge wijn
  • ½ liter warm water
  • Zout, peper, oregano + een bosje dille gewassen en gehakt
  • 1 ei, eiwit en dooier gescheiden
  • Sap van 1 citroen 

Εen vegetarische variant op de traditionele fricassee met lamsvlees, dit heeft Yiannis een keer voor me gemaakt en ik vind het zo’n succes dat ik het graag met jullie wil delen. Het is een eenpansgerecht, vegetarisch, maar voor diegenen die niet zonder vlees kunnen kan het ook met kip worden bereid.

images/porf fricassee.jpgBereiding:

Verwarm de boter en olie in een ruime pan. Voeg de lente-uitjes toe en smoor ze op een zacht vuurtje alvorens de paddenstoelen toe te voegen, laat dit alles een 5 minuten zachtjes verder bakken. Voeg dan de geraspte wortel toe (en voor de vleesliefhebbers de kipfilet in kleine stukjes gesneden). Bak verder op een zacht vuurtje voor 5 minuten. Dan ook de gesneden courgettes toevoegen en het zout, peper, oregano naar smaak. Dan blussen met de witte wijn. Voeg het warme water toe en laat alles een 10 minuten zachtjes gaar sudderen. Er moet daarna nog voldoende vocht in de pan zitten. Haal zo’n 2 dl vocht uit de pan en laat het wat afkoelen. Klop het eiwit stijf en voeg dan de dooier toe, klop even door en dan het citroensap toevoegen. Giet vervolgens langzaam het wat afgekoelde vocht toe, roer goed door en breng dit alles in de pan. Dit heet in Griekenland avgolemono saus en wordt veel toegepast. Zo krijg je een heerlijke frisse, smaakvolle fricassee!  Niet verder laten afkoelen, maar serveren en genieten van dit eenvoudige, maar heerlijke gerecht.

Rita's Recepten

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN