Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Jam & likeur van Kornoelje

Jam van Kornoelje, perzik/nectarines en druiven.

 

ingrediëntenkornoelje.jpg

Ongeveer 750 gram kornoelje, 750 gram perziken of nectarines en 750 gram witte druiven zonder pitjes
1 kg suiker
Sap van 2 citroenen
Evt pectine of marmella
Schone jampotjes

 

bereiden

Was de kornoelje goed en kook ze in een bodempje water zachtjes gaar. Was de perziken of nectarines en snijdt ze in kleine stukjes, was de druifjes en doe ze met de perzikstukjes in een grote pan met een bodempje water en laat dit zachtjes 15 minuten koken totdat het fruit zacht is geworden. Laat de gekookte kornoelje afkoelen en haal ze door een grof zeef of vergiet zodat de pitten gescheiden worden van het vruchtvlees, doe het vruchtvlees bij de rest van het fruit wat zachtgekookt is. Voeg nu een kilo suiker toe en laat even koken zodat er een mooie dikke fruitmousse ontstaat.
Als u pectine of marmella (pectine zonder conserveringsmiddelen) wilt gebruiken kunt u nu het sap van de 2 citroenen toevoegen en de pectine of marmella en dit volgens gebruiksaanwijzing koken en vervolgens de jam in de schone potten overbrengen, ze sluiten met een goedsluitende nieuwe deksel en ze 20 minuten ondersteboven laten staan zodat ze vacuüm zijn getrokken. Mocht u dit niet willen gebruiken, voeg dan ook het sap van de citroenen erbij en laat alles nog een half uurtje inkoken, ondertussen controleren of de jamdikte is bereikt, door een beetje op een koud schoteltje te leggen. Zo hebt u heerlijke, gezonde, prachtige jam om cadeau te doen of in de winter zelf van te genieten.

 

Kornoelje likeur – Krana liker.


ingrediëntenkist met kornoelje.jpg
1 kilo kornoelje
½ kilo suiker (meestal gebruiken we minder suiker, dat kan dat maakt de likeur minder zoet, maar dit fruit is licht zuur en een beetje wrang)
1 liter alcohol 40% inmaakbrandewijn, jenever, gin of wodka van goede kwaliteit.
1 kaneelstokje en 2 a 3 kruidnageltjes

bereiden

Was de kornoelje, laat ze goed drogen voordat u ze in een grote glazen pot doe en kneus of prik met een grote vleesvork of satepen. Doe de suiker erbij en zet op een zonnige plaats voor ongeveer een maand.
Na 1 maand de alcohol, het kaneelstokje en de kruidnageltjes erbij doen en nogmaals voor 3 maanden op een zonnige plek zetten. Daarna zeven en filteren (door een fijne doek waar geen wasmiddelluchtjes inzitten) en nog een weekje of 2 wegzetten om daarna heerlijk te genieten van likeur Krana.

Rita's Recepten

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN