Griekse Vereniging van Eindhoven en omstreken

Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette

images/rita receptjuli2019.jpgIngrediënten

½ kg wilde spinazie, gewassen en evt gesneden
½ kg kleine courgettes gewassen en in stukken gesneden
4 uien gepeld en fijngesneden
1 bosje dille gewassen en fijngehakt
1 bosje platte peterselie, gewassen en fijngehakt
1 ½ dl olijfolie - Zout- peper
2 citroenen evt 250 gram fetakaas

 

images/verse kruiden.jpg

Eerst het kruid “dille”uitgelicht, zoals beschreven in het boek ‘Smaken van de Griekse Zagori Dille – Anethum graveolens, άνηθο, ánitho

Dille is een eenjarig kruid dat eenvoudig te telen is. De stervormige schermen met geelgroene bloemetjes staan mooi in elke kruidentuin. Ze schieten wel snel door en zouden daarom elke paar weken gezaaid moeten worden om ervan verzekerd te zijn dat er de hele zomer dille beschikbaar is. Omdat het zaad aan de plant moet rijpen zorgt dit voor spontane uitzaai en daardoor soms voor overlast. Dat is waarschijnlijk de reden dat niet veel mensen dille zaaien, terwijl het erg veel wordt gebruikt in Griekse gerechten. Dille heeft een lange geschiedenis, het wordt in de Bijbel al genoemd. In de Middeleeuwen wordt dille vermeld als bescherming tegen hekserij en toverij. De etherische oliën van de dille zaden verlichten darmklachten, schijnen een remedie te zijn tegen de hik en dillethee is goed voor het op gang houden van borstvoeding. Dille heeft een uitgesproken smaak, intense geur en het zaad smaakt wat karwij – achtig. Het wordt zowel vers als gedroogd gebruikt, behalve de zaden, die alleen gedroogd worden gebruikt. Dille is onmisbaar bij vis, vooral zalm, bij tzaziki en in salades, groenten, soepen en sauzen. Het zaad wordt gebruikt als inmaak kruid en tegen slechte adem na het eten van knoflook. Hak de gewassen dille fijn en bewaar het in de diepvries om verzekerd te zijn van dille wanneer u wilt.
Het uit het Turkse woord ‘Γιαχνί’ staat voor alle gerechten waar eerst gesneden uien worden gesmoord om vervolgens (meestal) groenten worden toegevoegd en heel zachtjes worden gaar gestoomd.


Bereiden:

images/ritareceptjuli20219.jpg Uitlijning		Indien 'Niet ingesteld', wordt de uitlijning bepaald door de class '.img_caption.none'. Over het algemeen om de Verwarm de olijfolie in een ruime pan en voeg de fijngesneden ui toe, laat smoren tot de ui zacht en wat gekleurd is. Voeg de gesneden courgetten en wilde spinazie toe en schep alles door elkaar. Vervolgens een halve liter water toevoegen, het zout en de peper. Wees met het zout voorzichtig als er op het eind fetakaas wordt toegevoegd, dat het niet te zout zal worden. Laat alles op een heel zacht vuur een 20 tot 30 minuten zachtjes koken, alvorens de gehakte dille en peterselie toe te voegen. Laat nogmaals een 15 minuten zachtjes koken om daarna het sap van 2 citroenen toe te voegen of/en de gebrokkelde feta, nogmaals even de laten koken en serveer direct indien er alleen het citroensap wordt toegevoegd, als er feta is toegevoegd laat het nog even 5 minuten doorkoken tot de feta is opgelost en een dikke saus is geworden. De fetakaas heb ik toegevoegd aan het recept, melkprodukten worden niet gebruikt/gegeten door de monniken. Een heerlijk zomerse groentegerecht, zonder de fetakaas is het een veganistisch recept, en met feta blijft het een vegetarisch recept. En voor een ieder, geniet ervan!

Voor de bijbehorende column: www.griekeneindhoven.nl/irita-kirligitsis/vrouwen-in-griekenland

Rita's Recepten

Sponsored and build by dutch66.com © All rights reserved

Login or Registreer

LOG IN