-
Aardbeien-vlierbloesem jam & Aardbeien-vlierbloesem kruimeltaart, Frauwles me sambouka marmelada & Frauwles me sambouka pitta
-
Aubergine salade – Μελιτζανοσαλaτα
-
Mandarijn marmelade – Marmelada Mandarini
-
Aardappelkoekjes - Πατατοκεφτεδες
-
Aardappelkroketten met daslook
-
Amandelsinaasappel cake
-
Bieten-sinaasappelchutney
-
Bietenrisotto
-
Bloemkool stoofpot – kounoupidi giachni
-
Boomstammetje –Kormos & Lavendelgelei – Levanda gele
-
Boter, gesmolten van schapen-, geiten- en koemelk: Geklaarde boter: recept: Fetakaastaart.
-
Bulger met rode biet, gerookte forel en paddestoelen
-
Cakes met citroenmelisse
-
Chocolade met granaatappel en gember
-
Citroenmarmelade met rozenwater
-
Citroenmousse - Mouse lemoni
-
Citroenmousse – Mouse lemoni
-
Courgettejam – Marmelada kolokitie, Geest van de granaatappel – psigi tou rodi
-
Dolmadakia van snijbiet
-
Feestelijke schotel van lamsvlees met rijst - Arni me risi anatoliki
-
Garides saganaki Γαρίδες Σαγανάκι
-
Gestoofde kalfslapjes met knoflook/wijn/azijn saus - Sofrito
-
Gevulde courgettebloemen
-
Granaatappelcake met yoghurt
-
Griekse gehaktballetjes in tomatensaus – Soutsoukakia
-
Griekse keukenklassiekers: vegetarische gerechten
-
Griekse keukenklassiekers: visgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: vleesgerechten
-
Griekse keukenklassiekers: voor- & nagerechten
-
Griekse salade - Choriatiki
-
Groententaart zonder bladerdeeg
-
Groentepie - Xorthopitta
-
Herfstrecepten: Vegetarische herfstschotel Briam me kastana kai manitaria & Kastanjechocolaatjes – kastana sokolates
-
hoofdmaaltijd: Gevulde kalfs/kip/varkens filet met verse saliepesto en aardappelen met citroen uit de oven.
-
Jam & likeur van Kornoelje
-
kastanjetaart
-
Kikkererwtensalade - Rebidosalata
-
Kip met artisjokken – Kotopoulo me agkinares
-
Knolselderij soep met daslook en feta (maaltijdsoep voor ongeveer 4 personen)
-
Kruimeltaart van (val-)appels en herfstfruit
-
Kweepeerzoet - Kidonoloukoumia & Paprikazuur - Toursi piperies
-
Kweeperentaart – Kidonopitta
-
Mandarinello – een soort limoncello met mandarijn.
-
Molsla met spek / paardenbloemsiroop
-
Morellenlikeur & kersenzoet
-
Ode aan de kweepeer: lepelzoetigheid & kweepeer/sinaasappeljam
-
Paas (lente) maaltijd uit keuken Porfyron: Spinazieschotel uit de oven & Pavlova met citroenboter
-
Paascakejes met aardbeien en lemon curd
-
Paddenstoelenpie - Manitaropita
-
Pastitsio
-
Pompoentaart met gekarameliseerde pompoenpitten – Kolokythopita me zaxaramenia kolokythosporous
-
Prei met gehaktballen - Πράσο με κεφτέδες
-
Preitaart – Prasopitta
-
Rauwe rode bietensalade (pantzarosalata)
-
Recept: Bulgur zomersalade- Pligouri salata & Vlierbessentaart – Tourta Samboukas
-
Recept: Paddenstoelen soep - Manitaro soupa
-
Recept: Politiki of winter salade - Politiki salata.
-
Recept: Wild zwijn gemarineerd & knolselderij salade – Agriogourouno salmi & Selinorizo salata
-
Recepten met kersen en morellen
-
Recepten met Salie
-
Revani - Griesmeeltaart met amandelen
-
Rijstpitta - Rizopita
-
Risotto met prei – knolselderij of venkel en gepocheerde kabeljauw
-
Rita 's kerstrecepten - Χριστοuγεννα στην κουζiνα
-
Salata Spanaki Porfyron
-
Sinaasappel-prei-ei salade
-
Sinaasappelmarmelade Marmelada Portokali – Marmelade van bloedsinaasappel en campari / Gesuikerde maartse viooltjes – Zagaromeni manousakia
-
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
-
Spaghetti met basilicum-walnoot pesto, met pompoenpit pesto / Citroenspaghetti en knoflook-peterselie- spaghetti
-
Spetzofai uit de oven - Pikante worstjes met paprika uit de oven
-
Spinazie met daslook en yoghurt
-
Tomaten kroketten
-
Tzatziki
-
Varkensvlees met prei en knolselderij - Xeirino prasoselino
-
Vegetarische Fricassee
-
Viskroketten – Psarokrokettes
-
Vlierbloesemsorbetijs & Vlierbloesembeignets
-
Wilde asperges
-
wilde asperges risotto –Agria sparankia risotto
-
Yiouvetsi – Lamsvlees met tomaat en orzo of spaghetti en een vegetarische versie
-
Zomer in de keuken: biscuit met yoghurt, citroen en amandel / blauwe druiven jam
Slowfood cooked: wilde spinazie met courgette
- Gegevens
- Geschreven door Rita Kirligitsis
Ingrediënten
½ kg wilde spinazie, gewassen en evt gesneden
½ kg kleine courgettes gewassen en in stukken gesneden
4 uien gepeld en fijngesneden
1 bosje dille gewassen en fijngehakt
1 bosje platte peterselie, gewassen en fijngehakt
1 ½ dl olijfolie - Zout- peper
2 citroenen evt 250 gram fetakaas
Eerst het kruid “dille”uitgelicht, zoals beschreven in het boek ‘Smaken van de Griekse Zagori Dille – Anethum graveolens, άνηθο, ánitho
Dille is een eenjarig kruid dat eenvoudig te telen is. De stervormige schermen met geelgroene bloemetjes staan mooi in elke kruidentuin. Ze schieten wel snel door en zouden daarom elke paar weken gezaaid moeten worden om ervan verzekerd te zijn dat er de hele zomer dille beschikbaar is. Omdat het zaad aan de plant moet rijpen zorgt dit voor spontane uitzaai en daardoor soms voor overlast. Dat is waarschijnlijk de reden dat niet veel mensen dille zaaien, terwijl het erg veel wordt gebruikt in Griekse gerechten. Dille heeft een lange geschiedenis, het wordt in de Bijbel al genoemd. In de Middeleeuwen wordt dille vermeld als bescherming tegen hekserij en toverij. De etherische oliën van de dille zaden verlichten darmklachten, schijnen een remedie te zijn tegen de hik en dillethee is goed voor het op gang houden van borstvoeding. Dille heeft een uitgesproken smaak, intense geur en het zaad smaakt wat karwij – achtig. Het wordt zowel vers als gedroogd gebruikt, behalve de zaden, die alleen gedroogd worden gebruikt. Dille is onmisbaar bij vis, vooral zalm, bij tzaziki en in salades, groenten, soepen en sauzen. Het zaad wordt gebruikt als inmaak kruid en tegen slechte adem na het eten van knoflook. Hak de gewassen dille fijn en bewaar het in de diepvries om verzekerd te zijn van dille wanneer u wilt.
Het uit het Turkse woord ‘Γιαχνί’ staat voor alle gerechten waar eerst gesneden uien worden gesmoord om vervolgens (meestal) groenten worden toegevoegd en heel zachtjes worden gaar gestoomd.
Bereiden:
Verwarm de olijfolie in een ruime pan en voeg de fijngesneden ui toe, laat smoren tot de ui zacht en wat gekleurd is. Voeg de gesneden courgetten en wilde spinazie toe en schep alles door elkaar. Vervolgens een halve liter water toevoegen, het zout en de peper. Wees met het zout voorzichtig als er op het eind fetakaas wordt toegevoegd, dat het niet te zout zal worden. Laat alles op een heel zacht vuur een 20 tot 30 minuten zachtjes koken, alvorens de gehakte dille en peterselie toe te voegen. Laat nogmaals een 15 minuten zachtjes koken om daarna het sap van 2 citroenen toe te voegen of/en de gebrokkelde feta, nogmaals even de laten koken en serveer direct indien er alleen het citroensap wordt toegevoegd, als er feta is toegevoegd laat het nog even 5 minuten doorkoken tot de feta is opgelost en een dikke saus is geworden. De fetakaas heb ik toegevoegd aan het recept, melkprodukten worden niet gebruikt/gegeten door de monniken. Een heerlijk zomerse groentegerecht, zonder de fetakaas is het een veganistisch recept, en met feta blijft het een vegetarisch recept. En voor een ieder, geniet ervan!
Voor de bijbehorende column: www.griekeneindhoven.nl/irita-kirligitsis/vrouwen-in-griekenland