Ingrediënten:
1 kop fijne griesmeel
1 kop bloem
1 kop suiker
Citroenrasp van 1 citroen
1 eetlepel bakpoeder
3 eetlepels cognac (Metaxa)
1 ½ kop dikke yoghurt
3 eieren
1 kop blanke amandelen grof gemalen
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 190° C. Vet een bakvorm in van ongeveer 30 x 22.
Doe de eieren in een kom en mix met de suiker. Doe hier de griesmeel, bloem en amandelen bij. Los de bakpoeder op in de cognac voeg dit toe met de citroenrasp en de yoghurt. Doe dit in de bakvorm en bak voor een 30 minuten lichtbruin en test of het gaar is met een satéprikker die er droog moet uitkomen. Temper de temperatuur van de oven op ongeveer 70-90 graden. Stort dit op een houten plank en snijd er repen van 1 ½ – 2 cm x 6 cm of zoals u zelf wilt en breng dit op een rooster nogmaals in de oven en laat in 1 ½ tot 2 uur drogen totdat het biscuits zijn geworden. Deze biscuits kunnen tot 6 maanden bewaard worden in een goed afgesloten trommel waar geen vocht bij kan komen. In plaats van amandelen en citroenrasp kunt u sinaasappelrasp en pistache nootjes gebruiken, en of eventueel krenten of rozijnen toevoegen.
Omdat ik alsmaar hoor dat het een goed ‘”druiven’ jaar” is in Nederland nog een recept voor:
Blauwe druiven jam
Ingrediënten:
5 kilo blauwe druiven
150 gr geleisuiker of pectine
Bereiden:
Was de druiven en pluk ze van de tros. Breng ze in een dichte pan aan de kook en laat ze een ½ uur zachtjes koken.
Zeef de schillen en de pitten eruit (met draaizeef of groentemolentje). Doe de zeer vloeibare gelei weer in de pan en laat op hoog vuur inkoken tot gewenste dikte. Voeg nu beetje bij beetje de suiker en/of pectine toe en stop als u vindt dat de jam zoet en / of dik genoeg is. Doe de jam in schone jampotten, sluit die af en laat voor 20 minuten ondersteboven staan.Ook lekker als nagerecht bij kaas te serveren.